Nybörjartips: kör invänjningsturer

En av nycklarna för att lyckas ersätta bilen med cykeln är att det inte ska kännas jobbigt att cykla. För även om det är kul och njutningsfullt att cykla kan det ju faktiskt kännas lite tungt att sätta sig på hojjen inför en tvåmilatur i regn och rusk.

Men ibland kommer sådana turer att vara nödvändiga.

Därför siktar jag på att regelbundet göra lite längre turer utan särskilt mål, men längs vägar som jag förmodligen kommer att behöva använda senare. Typ vägen in till stan.

Somliga skulle kalla dem träningsturer, men en viktig poäng är att inte göra dem till det utan att cykla med samma inställning, i samma typ av kläder och givetvis med samma cykel som jag kommer att göra när det handlar om ren transport.

Har du cyklat en väg tio gånger känns den avsevärt kortare och lättare än om du gör det för första gången. Dessutom lär du dig hur mycket du kan ta i utan att bli dyngsvettig eller tvärslut.

Lämna ett svar