Semester ställer billösheten på sin spets

– Vi måste boka biljetter!

– Japp, det gör vi! Men hur gör vi med transporten till färjan?

Det. Är frågan. Hur löser vi transporten till färjan i Nynäshamn, från Täby. Vi har ingen bil då i augusti när resan ska ske. Vi vill inte hyra bil främst för att det kostar en massa pengar men också för att jag vägrar tro att vi inte klarar oss utan bil. Ens när vi ska på semester till farfar på Gotland i tio dagar.

Det går att ta pendeltåget till Nynäsham med cyklar, såvitt jag vet. Men med två barn, två cyklar, två cykelvagnar och en massa väskor vetesjutton. Känns inte som en genomförbar lösning.

Det går kanske att ta taxi till Nynäshamn. Kanske. Fast med ovan nämnda lastmängd vetesjutton där heller.

Det går att cykla till Nynäshamn! Just det. Självfallet. Och så uppenbart. Men ändå inte. Det är uppskattningsvis 7 mil cykelväg till Nynäshamn. Vi kommer inte att kunna cykla särskilt fort, det kommer alltså att ta tid. Sisådär fem timmar kanske. Kommer barnen att klara det? När vi kommer fram till Gotland har vi dessutom ytterligare sex mil att köra. (Fast där räknar vi med att åtminstone barnen kan hämtas av farfar – i bil.)

Vi vet ännu inte hur vi ska göra, men kom fram till att pröva följande lösning: vi cyklar till moster strax söder om Stockholm dagen innan, sovar där, leker och har kul. Nästa dag fortsätter vi så mot båten. Då blir resan avsvärt kortare och dessutom uppblandad med roliga aktiviteter. Är vi för curling?

Hur som helst måste vi provcykla vägen till Nynäshamn själva innan vi ger oss av med barnen. Jag har bara en vag idé om hur man bäst tar sig ner på cykel dit från Stockholm. Någon som har en tydligare idé och känner ett behov av att dela med sig? Tages tacksamt emot!

Du gillar kanske också...

6 svar

 1. Erik Sandblom skriver:

  Jag gillar tåg, så jag föreslår att ni cyklar till Spånga eller Jakobsberg. Därifrån går tåget direkt till Nynäshamn utan byten. Om ni stiger på såpass långt norrut så finns det mer plats för era cyklar och vagnar. Ni hinner stuva baggage på hatthyllan innan det blir mer folk närmare centralen. Det kan vara ett bra val ifall det inte klaffar med moster, eller kanske på hemvägen.

  Om ni inte hittar bra cykelvägar till Nynäshamn så kan ni ju ta pendeltåget på det avsnitt som passar.

  Nu kommer jag på att dom har infört byten i Västerhaninge för alla förbindelser till Nynäshamn… men det kanske ni klarar. Det brukar vara tvärsöver perrongen.

  Jag gillar starkt din blogg och din attityd! ”Det ordnar sig alltid”. Får man bara lite erfarenhet så brukar det mesta gå som på räls (haha) efter ett tag.

 2. Jonas skriver:

  Det klart det går att få med allt på pendeltåget. Om ni bara ser till att inte åka i rusningen så är det lugnt! Låter i vilket fall som helst väldigt mycket smidigare än att cykla hela vägen.

 3. Henke skriver:

  Gillar din blogg skarpt. Skön inställning. Allt går liksom 🙂 Cykla på, hej och hå!

 4. Eleonora skriver:

  Jag har åkt pendeltåg med lite allt möjligt mellan Stockholm och Nynäshamn, och det har funkat. Är ni dessutom två personer kan den ena langa och den andra ta emot (sådan lyx har inte jag alltid haft, jag har många ggr åkt helt allena). Satsa på att gå på mitt på tåget. Det finns faktiskt en liten fördel med om det är en del folk som ska på, för då har ni mera tid på er att lasta. Inte i rusningstid kanske, men då får man ändå inte ta cyklar på pendeltåget. Ett hett tips är att sätta fast packningen smart (beroende på hur mycket det är, kan det vara bra att kunna få av lätt på tåget så står cykeln stadigare) och att ha ett par packremmar med sig (fr Clas Ohlson, Biltema e dyl) som man snabbt kan stabilisera cyklarna med genom att spänna fast i handtagen som finns på tåget.
  Kanske lastningen känns lite krånglig första gången, men ni får säkert snart in snitsen!

 5. Eleonora skriver:

  Förresten, det går att hänga cyklarna bak på landsortsbussarna på Gotland. Om ni tar buss en del av de 6 milen kanske barnen kan få vara med om äventyret?

 6. Henrik Rådmark skriver:

  Toppen! Tack för alla tips och uppmuntrande tillrop! Nu känns det redan lättare och det verkar som om tåget trots allt är en möjlighet för oss!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *