Vart tog alla användbara cyklar vägen?

Utanför ICA nere i Kyrkbyn står den. En fantastisk skapelse. Två hjul, ram och styre som alla andra cyklar. Men den här skiljer sig från massan i en detalj: kedjeskyddet. Det är ett fullständigt heltäckande kedjeskydd av en modell som det var mycket länge sen jag såg. Det är ingen svensktillverkad cykel, eller ens av svensk design. Cykeln är tysk holländsk och heter Flygande Holländaren, är av märket Bavaria (japp, som de tyska båtarna) Batavia (tack Robert E för påpekandet!).

Cykeln är fantastisk inte på grund av sitt heltäckande kedjeskydd, utan på grund av att den minner om en tid då en cykel inte var ett sportredskap eller en anledning för stormarknader att köra absurda lockkampanjer med livsfarliga, pinsamt billiga cyklar för att få folk att resa till just Den Stormarknaden.

Den tyska cykeln minner om en tid då cyklar var fordon eller transportredskap om du så vill. Och utformades efter behoven som människor hade. Det är ont om sådana cyklar idag. Nu är det sportigt som gäller. Eller trendigt. Så kallade citycyklar finns förvisso och Skeppshult har en del sköna modeller i sitt sortiment.

Men cykelbutikerna! De marknadsför cyklarna som sportiga, snabba, tuffa eller trendiga – möjligen tidlösa. De talar inte om att ”den här cykeln kan du lasta 80 kg på och är väldigt stadig oavsett om du har mycket eller lite last på den”. De talar inte om att ”den här är bra att dra en cykelvagn med, som vi förresten har ett stort sortiment av här borta …” Eller ”det här är ett bra val om du behöver köra barnen till dagis och handla på vägen hem – titta förresten på vårt breda urval av barnstolar och lastlösningar …”

Nej, det där är inte modernt. Det ska vara ”med den här cykeln känns det nästan som du har konstant medvind”. Eller ”med den här blir du snabbast till jobbet”.

2 kommentarer

Lägg till din →

Är det inte en Batavia (Nederländerna på latin istället för Bavaria som är Bayern på latin?). Känner till holländska cyklar av märket Batavia men har aldrig hört namnet Bavaria på en cykel (säger inget i och för sig, så påläst är jag inte). Finns nya typer av kedjeskydd som endast täcker kedjan (i Tyskland dock), finns ofta på cyklarna i den utmärkta tyska cykeltidningen Trekkingbike (www.trekkingbike.de).

Lämna ett svar