Vilsen i skyltträsket

Jag lärde mig något i går. Jag lärde mig att inte lita på alla skyltar som pekar, hur officiella och Vägverksmässiga de än ter sig.

På cykelvägar från Täby Kyrkby till Stockholm visar skyltar till en början exakt hur man ska köra. Ut på Vikingavägen, höger upp på Nya Täbyvägen, full fart förbi Ella Park och Gård och Enebyberg.

De visar sedan exakt hur man ska snirkla sig fram genom Rinkeby och upp mot Mörby Centrum (tungt uppför). Sedan vidare upp och ner förbi Danderyds sjukhus. Klockrent. Rullar på bra ända fram till Stocksundsbron. Skyltningen fortsätter med oklanderlig tydlighet.

Upp i Bergshamra. Nu snart, tänker jag, måste skyltningen visa hur jag kommer över alternativt under E18. Jag måste vara på vänster sida om den för att komma vidare. Så kommer nästa skylt med texten Stockholm. Den pekar åt vänster. Härligt! Rullar neråt mot E18-hållet … rullar neråt. Rullar, rullar.

”Det här är ingen cykelbana” väser damen jag möter. Jag bromsar en aning. Ser mig om efter skyltar som kan visa huruvida hon har rätt eller fel. Börjar snart misstänka att jag så att säga är ute och cyklar.

Bromsar mer, tvekar, letar. Hittar ingen skylt. Åker tillbaka till den senaste skylten. Som jag snart inser förmodligen är den sista Stockholmsskylten mellan Täby och själva huvudstaden. Åtminstone längs den här rutten.

Får engagera huvudet istället. Hittar snart ett hål under E18 och får tag i en skylt som säger Roslagstull, alltså den gräns mot Stockholm som jag hela tiden har siktat på. En stund senare är jag framme i Stora Staden.

Cykelvägsskyltning har uppenbarligen inte samma prioritet som bilvägsskyltning. Visserligen har jag liknande erfarenheter av bilvägsskyltar i Göteborg, men överlag funkar bilvägsskyltningar bra här i Sverige. Så alltså icke alltid cykelvägsskyltar.

Måste skaffa en bra cykelkarta.

3 kommentarer

Lägg till din →

På Ecoprofile har jag tipsat om en cykelkarta som hjälpt mig med bland annat just sådana problem som att hitta under/över/runt större vägar. Finns i kartbutiken på Kungsgatan, men också hos bokhandlare eller på nätet (t ex Adlibris). Det finns mindre, enklare kartor också, om man vill kunna ta en lättare snabbkoll under cykelturen.

Lämna ett svar