Billösheten börjar bli självklar

Nu börjar det sätta sig. Nu är det inte längre så ofta fråga om ”hur ska vi nu lösa det här transportbehovet” utan bilen. Nu har det nästan blivit en vana och självklarhet att tänka ”så gör vi för att ta oss dit eller dit”.

För det krävs tvivelsutan oftast mer tanke än med bil. Den sätter man sig i, vrider om nyckeln och kör.

Men billösheten har också börjat innebära att det finns ytterligare ett alternativ när vi tar ställning till hur vi ska resa. Nämligen att inte resa alls. Att stanna hemma, eftersom det inte skulle fungera rent praktiskt med cykel och/eller kollektivtrafik. Och hur bra är det?

Korta resor på upp till en mil känns inte nämnvärt mycket omständligare än med bilen, ibland till och med enklare. Åtminstone inte om det handlar om dagtid eller inte alltför sen kväll. Men när resorna blir längre och ska ske senare på kvällen (när det är mörkt) är cykel helt enkelt otänkbart.

På lördag är vi bjudna på födelsedagsmiddag i Jakobsberg, uppskattningsvis drygt två mil från oss. Cyklarna kommer inte på fråga, det skulle ta för lång tid. Kollektivtrafiken kan fungera, beroende på hur lång tid det tar. Min gissning är att det tar för lång tid framför allt att komma hem, men jag kan ha fel.

Alternativet är att inte åka alls. Det alternativet fanns överhuvudtaget inte på biltiden. Då åkte vi, och umgicks.

Men jag misstänker att detta är en del av omställningen. Att det finns sätt att slippa ”inte-alternativet”. Jag ska sätta mig ner och fundera lite. Och kolla resvägar och -tider på sl.se.

2 kommentarer

Lägg till din →

Varför kan ni inte cykla i mörker? Har ni inga lampor? Skaffa en fin Schmidt navdynamo i så fall, med en fin lampa till. De nya diodlamporna lyser jättestarkt. Räcker inte det så kan man ha flera lampor: en på navdynamon, ett eller ett par batterilampor på styret, och som kronan på verket en fin hjälmlampa. Cateye har en fin laddningsbar diodlampa för 1500kr och Clas Ohlson har hjälmlampor för ett par hundringar. När det gäller Cateye så är det möjligt att man får mer ljus för mindre pengar med flera billigare lampor.

Jag kollade också lite på SL.se. Kanske cykel Täby-Sollentuna och sen med SL vidare till Jakobsberg?

Sen kan man alltid fuska lite med hjälp av taxi eller hyrbil. Jag lovar att inte berätta för någon! 🙂

Det är snarare bristen på bra cykelvägar som är problemet. Bilarna kör ofta som … ja, ni vet, och i mörker minskar marginalerna kraftigt. Barn är mjuka, osv. Det blir nog buss trots allt. Såg att det går att åka rätt smidigt på tvären mellan Täby o J-berg.

Lämna ett svar