Carport blev Bikeport

Sådärja. Nu är bilen såld och avlämnad. Carporten är visserligen ful med sina oljefläckar, barr, torra löv och annat som upptar en del av utrymmet. Men den är ändå förhållandevis tom. Sånär som på några cyklar och en cykelvagn. 

Vilken skön känsla att parkera cykeln i carporten, eller bikeporten som det är nu! Slippa krångla in den i förråd över natten och slippa tråckla in den mellan bilen och väggen eller var man nu råkade hitta plats. 

För att inte tala om cykelvagnen. Nu behöver vi inte dra ut cykel plus vagn utanför carporten för att koppla ihop de tu. Nu kan vi stå under tak utan att riskera att repa bil eller riva ner något som står uppställt längs väggarna. 

Men framför allt: nu är det på riktigt. Nu finns ingen möjlighet att ta bilen för att lösa ett ”olösligt” transportproblem. Nu är det cykel och kollektivtrafik som gäller. Vi kommer också att hyra bil vid särskilda tillfällen, men knappast till vardags. Knappast för att smita ner till ICA och komplettera med mjölk. Eller bort till Arninge för att köpa en krok. Eller över till mormorn och morfarn för barnpassning. 

Inte för att vi har gjort det i särskilt hög utsträckning sedan vi bestämde oss för att klara oss utan bil, men bara möjligheten att göra det har skapat en känsla av bekvämlighet och trygghet.

När bilen rullade iväg från carporten för sista gången sattes den där känslan lite i svaj. Men en annan stärktes paradoxalt nog: den av frihet. 

Lämna ett svar