Slow Cycling Movement?

Jag funderar på allvar att starta en Slow Cycling-rörelse. Jag är inte hundra på att begreppet språkligt är helt korrekt, men innebörden är i alla fall att samla alla som har hamnat i racer- och träningsfällan. En rörelse för oss som vill tillbaka till det ursprungliga, lugna, sköna, kontemplativa cykeltempot. Som vanliga cyklar är gjorda eller tänkta för.

Jag funderar åtminstone på allvar att själv gå med i en sådan rörelse, även om den bara vore en idé. Jag upptäckte det märkliga när jag cyklade till jobbet i går morse att trots att jag verkligen sölade dit, rullade minst halva vägen (kändes det som) och körde på löjligt låga växlar, tog det inte längre tid än vanligt. 24 minuter.  Ok, någon minut längre borde det rimligtvis ha tagit, men en eller två minuter är inget som märks om man inte använder en stoppklocka eller har en buss eller ett tåg att passa.

Och jag var betydligt lugnare i sinnet och inte minst mindre svettig när jag satte loggade in mig i taxibilen – just det, jag kör taxi två dagar i veckan.

Bara en sån sak ..

1 kommentar

Lägg till din →

Jag har också märkt detta. Har man sin inövade rutt så spelar det ingen roll hur långsamt eller snabbt man cyklar, det tar lika lång tid. Det som spelar roll är att man verkligen väljer den snabbaste rutten. Sen är det skillnad mellan vinter och motvind respektive sommar och medvind, men det gör inte så stor skillnad som man kan tro.

Har man valt rätt rutt, övat in den och lärt sig att inte ta i för mycket, så slutar man tänka på cykeln och cyklandet. Jag vill inte säga att det blir kontemplativt, men man får en stund att fundera i alla fall. Och skönt är det.

Kanske har du en ursäkt att köpa en ny cykel?
”How you sit has a big influence not only on your comfort and capacity to move, but on your mind. Just as laughing and smiling, even forcibly, can help lift a foul mood, sitting utterly upright, head high with your shoulders thrust back to “open your heart” exerts a powerful influence on your mind. It is serene, restorative, dignified.”
http://clevercycles.com/?p=193

Lämna ett svar