Hur behålla spontaniteten?

Bilen är inte bara en energimässig katastrof, den underlättar och till och med uppmuntrar onödig eller tvivelaktig konsumtion. Därom råder knappast några tvivel hos de flesta moderna och medvetna människor. Men det är också klart att bilen främjar spontanitet. Den underlättar för oss som inte är särskilt bra på att planera och som tycker om att kunna följa infall. När bilen försvinner som lättillgängligt transportmedel hämmas alltså spontaniteten. Åtminstone i mitt fall. Frågan jag ställer mig är om det går att behålla spontaniteten.

En annan effekt av billösheten är att saker och ting tar längre tid och resandet blir mindre flexibelt. Att det tar längre tid är ofta bra, men inte alltid. Jag har exempelvis försökt hitta en lucka för att skaffa ett par mörkblå byxor. Förr i tiden skulle jag ha gjort det i samband med något annat ärende, eftersom jag inte har möjlighet att ägna en halv dag eller mer åt att åka runt till byxbutiker med cykel eller kollektivtrafik.

Jag har ännu inte knäckt nöten. Kanske är det ingen nöt. Kanske är det jag som skapat den från början. Kanske handlar det bara om att studera tidtabellerna noggrannt och ta några tåg eller bussar tidigare. Men det kräver förstås planering. Inte min starka sida.

 

2 kommentarer

Lägg till din →

Jag tycker fortfarande att bilpool, hyrbil och taxi kan hjälpa till med sånt här.

Men på sikt finns en ännu bättre lösning. Nu när du sålt bilen och köpt cykelprylar bör du så småningom få mer pengar över. På sikt kan du använda dessa pengar till att köpa en bostad i bättre läge. Kanske närmare centrum eller närmare pendeltågsnätet, om de som du vill besöka bor invid pendeltågsnätet. Eller kanske på ett ställe med bättre cykelbanenät, om det är där skon klämmer?

Skulle ni välja en lägenhet så kan ni försöka hitta en där p-plats inte ingår, så slipper ni lägga pengar på något ni inte använder. Eftersom ni bara har två cyklar och en cykelvagn bör ni inte behöva mer p-utrymme än vilket bilfritt hushåll som helst. En bra hemförsäkring ger ersättning vid cykelstöld, så cyklarna behöver inte nödvändigtvis stå inlåsta om det är för knöligt. Spara alla cykelkvitton i så fall!

Väldigt coolt projekt ni har satt igång!

Tja eller om det blir pengar över kanske du inte är så priskänslig vid byxköp! Då kan du prova ut ett par i en välsorterad butik och slå till direkt. Själv måste jag ha rätt humör för att handla kläder annars blir det inget alls. Kommer ihåg när jag var och köpte kostym sist (flera år sedan nu) och jag i första affären hittade en som satt perfekt och som hade ett rimligt pris. Min fru undrade om jag inte skulle prova någon annanstans, varvid min kommentar blev: -Varför då?

Lämna ett svar