Tips: håll ordning på verktygen

Min cykel låter vackert om morgonen när jag cyklar till jobbet. Eller på eftermiddagen när jag är på väg hem. Eller närhelst jag cyklar. Den låter som en liten liten fågel. Det kvittrande ljudet bli visserligen lätt tjatigt efter några minuter, men jag intalar mig att det är vackert.

När jag i själva verket störs oerhört mycket av det, eftersom det beror på att trissorna som kedjan löper i genom bakväxeln inte är tillräckligt smorda. Och för att smörja dem måste kedjan av. Sedan trissorna. Fett har jag. Verktyg har jag. Men det mest ligger för närvarande i en enda röra i förrådet. Därför fortsätter min cykel att kvittra.

Ett tips till alla som använder en cykel som måste underhållas: gör det! För vissa behövs inga påminnelser om detta. De ser cykelmekande som vila och kvalitetstid. För andra är det mer som toalettstädning. 

Men belöningen för en väl genomförd cykelvård är en tyst och en mer lättrampad cykel som håller längre. Dessutom är en ren cykel snyggare. 

Utöver påminnelser från bloggar och andra håll krävs, åtminstone i mitt fall, ytterligare något: ordning på verktygen. Så att jag inte måste börja processen med att leta fram nödvändiga don ur röran. 

En annan lösning är att lämna in hojen hos ett proffs då och då.

(Och den som inte gillar att meka bör för övrigt inte köpa en hoj med utanpåliggande växlar, eftersom det finns utmärkta nära nog underhållsfria växelnav för pendlings- och brukscyklar.)

Lämna ett svar