Förkylning sätter käppar i hjulen

Det är förvisso en rätt stor omställning att göra sig av med bilen och börja cykla istället. Men det går ändå att hitta lösningar på det mesta. Det går att frakta sopor till återvinningsstationen. Det går att åka på familjeutflykter med spädbarn och småbarn. Det går att storhandla. Det går till och med att handla virke på brädgården, åtminstone om det inte rör sig om några större mängder.

Men det finns en sak som definitivt sätter käppar i hjulet: förkylning med feber. En så enkel åkomma. Men kroppen blir svag, matt och i princip oanvändbar som motor på en cykel. I alla fall om man ska åka en lite längre sträcka och dessutom ha packning och barnen med sig i vagnen efter. Och även om det går att pressa sig riskerar man att bli sängliggande följande dagar. I värsta fall råkar man tydligen ut för en hjärtmuskelinflammation.

Hur mycket jag än ville idag så gick det till slut inte. L fick ta dra vagnen den sista biten hem från Rönninge by. Situationen fick mig att på allvar inse att cykeln blir obrukbar som bilersättare för lite längre sträckor när något så simpelt som en förkylning sätter in.  

Men jag deppar inte för det. Jag vilar en stund. Sen rullar jag igen.

2 kommentarer

Lägg till din →

Krya på dig Henrik 🙂

Vi försöker undvika bilen så mycket det går. När vi för tre år sedan flyttade ut till huset där vi bor nu så var två bilar en självklarhet för oss. Nu har vi sansat oss lite och bytt ut våran V40 mot två elcyklar. Vi har kvar våran fiesta, så vi är inte bilfria riktigt ännu, men vi använder bil väldigt sällan nu mera.

Har du provat elcykel? Kanske är det ett alternativ ibland? För oss så har det fungera suveränt bra! Ur ett livscykelperspektiv så drar en elcykel mindre energi än en vanlig eftersom el är ett effektivare bränsle än mat.

Det är den där sista säkerhetslinan som är svårast att släppa. Om något händer, om man blir sjuk, om det kör ihop sig. När allt rullar på som det ska så klarar man sig bra utan bil, men man har inga marginaler om det strular.

Kanske skulle vi kunna göra oss bilfria om det fanns en bilpool här ute i villaförorten istället för inne i stan. Men intresset för det verkar lågt bland grannarna. Nästan alla har ju redan två bilar…

Lämna ett svar