Med ålder kommer nyanserna

Kanske är det inte antingen eller. Kanske är det inte svart eller vitt. Kanske är det grått. Så trist. Nej, snarare rogivande. Jag har givit upp idén på att leva ett liv utan bil. Men inte resignerat, inte accepterat något nederlag. Det är bara meningslöst att försöka. Det finns ingen bra anledning till det, helt enkelt. Det är fel spår.
Vi lever i ett samhälle som såväl infrastrukturellt som sociostrukturellt (om det nu finns något sådan ord) bygger på tillgång till bil i hög grad. Det går naturligtvis att klara sig utan bil – många gör det uppenbarligen – men det är inget mål som alla bör sikta på. Målet är att hitta en miljömässigt hållbar lösning som fungerar för var och en. För vår familj handlar det idag om en mix av biogasbil, cykel och kollektivtrafik.
När den här insikten har formats har det paradoxala inträffat att jag börjat cykla allt mer. Nu är det ingen ”stor grej” att cykla in till stan (drygt 2 mil) en kväll för att träffa en kompis. Det var det när vi inte hade bil.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. ekoskoter skriver:

  Hade det varit fusk med en elbil?

  • Henrik Rådmark skriver:

   Tja, kanske fusk men definitivt något som vi är intresserade av. Vi har inte längre uppfattningen att den bästa lösningen är att leva ett liv utan bil, utan att det handlar om att leva ett liv som fungerar men samtidigt vara medveten om vad vårt ”levande” innebär i form av miljöbelastning. För att kunna hitta bättre lösningar som passar oss.

 2. Marie skriver:

  Jag förstår hur det kan vara svårt för många (för mig är det väldigt lätt som är barnlös i en storstad). Tänk dock om alla tänkte som du och försökte att undvika bilen så mycket som möjligt, istället för alla som slökör bil, bil två kilometer till gymmet eller 200 meter till mataffären osv. Tänk hur mycket det skulle minska trafiken.

 3. Henrik Rådmark skriver:

  Eller hur, man blir nästan irriterad när man tänker på hur mycket slentrianmässig bilkörning som förekommer. (Inte minst när man själv är boven … 🙂 Jo, det förkommer fortfarande, men nu i mycket mindre utsträckning än tidigare)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *