Saknar cykelvagnen

Vi sålde vår fantastiska cykelvagn lagom till sommaren. Det handlade inte om någon sällsamt dålig tajming eller akut brist på likvida medel. Det handlade om att barnen helt enkelt hade vuxit ur den. Märta, drygt 2 år, och Noah, drygt 4 år, kunde inte längre sitta bekvämt tillsammans i vagnen.

Men jag saknar den. Det kändes riktigt lyxigt att kunna slänga ner en extra regnjacka och streetskor och en eller två PET-flaskor med vatten och en fyllig matsäck till utflykten. Och dessutom kunna handla ett par rejäla kassar mat på väg hem.

Visst gick det långsammare, visst var det tyngre och visst fick jag ibland tänka på vägvalet så att jag inte skulle bli stående med vagnen vid någon för smal passage eller så. Men de nackdelarna uppvägdes allt som oftast av lastmöjligheterna och förstås att kunna ta med barnen utan att frun skulle med.

Det fanns ytterligare en fördel som jag märkte tämligen omgående efter några veckors användning av vagnen. Flåset blev bättre, benen starkare. En fullastad cykelvagn är inte särskilt rullvillig och det krävs att man driver cykeln i princip konstant. Det känns lite som att cykla i konstant motvind. Visst gör det att själva cyklingen inte blir lika rolig, men så länge man inte måste dra vagnen varje gång man ger sig är det ganska lätt att överse med.

Nu önskar jag att jag hade en vagn igen. Inte för barn, utan för last. Idag var vi på Ikea och handlade en soffa. Det hade kunnat göras med cykel. Även om soffans vikt på 67 kilo hade gjort transporten till väl tuff utmaning. Men det hade kunnat göras med rätt utrustning.

Fast det är inte i första hand för sofftransporter jag saknar cykelvagn, utan för mer vardagliga ärenden. Veckohandling av mat. Inköp av (mindre mängder) virke på byggvaruhuset. Transport av extra barnvagn eller extrasäng till mormor och morfar. Sådant.

För barntransport har jag övergivit vagnidén nu när barnen är så stora. Där är jag i så fall mer inne på en transportcykel. Men det får vänta. Jag måste vara säker på att jag verkligen behöver en eftersom varken jag eller min ekonomi mår särskilt bra av oreflekterad konsumtion. För övrigt har jag ännu inte sett någon transportcykel med en vettig körställning. Finns det? (Nej, körställning à la tantcykel är inte vettig.)

3 kommentarer

Lägg till din →

Nej, men efter att ha tittat på deras webb nu inser jag att det kan vara det perfekta komplementet till min Surly. Å andra sidan vill jag kolla mer på Xtracycle-konceptet. Men stort tack för tipset.

Lämna ett svar