Bättre en lampa i pannan

Dunk. Styret smäller till i handen. Underkäken och överkäken möts med en kraftig smäll. Hjärnan slår i taket.

Det är mörkt. Jag har lampa på cykeln. Men jag ser inte särskilt mycket. Tanken med lampan är att jag ska synas. Inte se. För det behöver jag inte göra.

Så korkat! Så oerhört korkat, inser jag strax efter dippen i gropen.

Jag vrider ned den lilla led-lampan på styret en aning för att se om det bara är det att den står för högt. Det är det inte. Vägen är lika svart som den var innan. Mina glasögon förbättrar inte saken – måste skaffa en ofärgad lins.

Problemet med svart väg blir störst när det regnar. Alla ljus reflekteras så mycket bättre i allt omgivande vatten samtidigt som dropparna på mina glasögon fångar ljuset, snarast förstärker det och tvingar mina pupiller att dra ihop sig. (Jag vet, det kallas för att bli bländad.)

Pannlampa Petzl

Men det finns bot. Pannlampa. Och såvitt jag begriper behöver det inte vara någon särskilt kraftig lampa.

Jag såg en på stora sportladan i går. Ett känt märke (jag köper bara saker med kända varumärken av skäl jag kanske återkommer till ett senare inlägg) men inte mer än 300 kronor. Inte ens 300 faktiskt, bara 299. Den skulle lysa 24 meter stod det på asken. Vad nu den uppgiften är värd.

Men nog borde den klara hälften i alla fall. Och då hinner jag väja för gropar, stenar och annat som våra cykelvägar är rika på. Visserligen tar jag som jag tidigare skrivit gärna bilvägen, men ibland är cykelvägen kortare och på det hela taget bekvämare att använda. Bortsett från det bitvis undermåliga underlaget.

Pannlampa åker således upp på min önskelista (eller den står redan där).

Lämna ett svar