Cykelväska eller messengerbag?

Cykelväska. Messengerbag. Vilket låter coolast? Jag har prövat båda och kan inte bestämma mig. Jo, messengerbag låter definitivt coolast, men hur viktig är coolaspekten?

Ortlieb Cykelväska, alltså en sådan som man vanligen hänger på sidan av pakethållaren, är praktisk eftersom den inte hänger på dig. Du slipper ont i ryggen, du slipper onödigt högt tryck på sadeln och öm ända. Bara fördelar. Eller ?

Nej, min Macbook Pro (av någon anledning skriver vi Mac-ägare alltid ut vilken datormodell vi använder, det räcker tydligen inte med ”bärbar dator”) blev svårt skadad i en sån där cykelväska. Trots skyddande fodral och trots en – trodde jag – genomtänkt placering av datorn i väskan. Den fick skärmen förstörd och jag tackar försäkringsbolaget för att de ersatte mig för reparationskostnaden på 10300 kronor.

Den nackdelen går månne att köpa sig fri från, genom att skaffa en cykelväska som är avsedd för just datortransport. Å andra sidan, hur mycket smällar tål en dator? Ligger den i en väska som är fäst  på pakethållaren när framhjulet (jag hade mina cykelväskor fram) dunkar ner i en grop blir det rätt brutalt där i väskan en stund. En kort stund förvisso, men smällen  som uppstår kan räcka för att göra datorn till aluminium- och plastskrot.

Nackdel nummer två går inte att köpa sig fri från. Med åtta kg väska på cykeln blir den åtta kg tyngre. Seg. Långsam. I synnerhet om de åtta kilona sitter på framhjulet.

Nackdel nummer tre. Allt hamnar i samma påse. Längst ner. Det man behöver ligger alltid under allt det andra. Det finns nämligen bara ett enda stort ”fack” på mina väskor. Dessutom är de två till antalet vilket innebär att jag ofta först öppnar fel väska när jag ska ha min plånbok eller nycklar eller lås.

Det blir mycket väskhantering helt enkelt.

Så jag tröttnade. Jag lät mina fina cykelväskor från Ortlieb stanna i garderoben och välkomnade den lite mindre av mina Timbuk2-väskor komma ut. Den fyller jag med dator, jeans och tröja, reparationskit, plånbok, mobil, nödvändiga sladdar, anteckningsbok, diktafon – kort sagt allt jag behöver under en dag. Och det mesta ryms i egna fack, vilket gör det lätt att hitta och ta fram. Jag kan till och med göra det på cykeln eftersom en messengerväska går att ”svänga runt” från ryggen till magen.

Dessutom känns cykeln lättare när jag slipper de cykelmonterade cykelväskorna. Dessvärre – och självfallet – känns jag lite tyngre. Men just nu föredrar jag faktiskt det. Och riktigt så illa som det först kan tyckas att ha åtta kg i väska över axeln är det inte. Eftersom körställningen är framåtlutad fördelas väskans tyngd mellan  axeln och ryggen. Väskan känns betydligt tyngre när jag går av cykeln.

Och. Jag kommer iväg snabbare med en messengerväska. Det känns enklare (är förvisso också enklare, men  känslan är nog större än den verkliga effekten). Och jag känner mig snabbare.

Men jag är inte övertygad på lång sikt. Kanske kommer jag att få sne rygg. Kanske grundlägger jag ryggproblem som visar sig mot ålderns höst. Jag kanske borde ha en vagn istället …

Fast hur cool är det egentligen?

Lämna ett svar