Cykling ökar trafiksäkerheten

Cykelsmart.se skriver Erik Sandblom om cykling och trafiksäkerhet. Kort, koncist och övertygande. Den välunderbyggda slutsatsen är skön: fler cyklar ger säkrare trafikmiljö.

Erik Sandblom:

Sverige är ett väldigt säkert land att cykla i. Men det finns ett land som är ännu säkrare, och det är Nederländerna. Paradoxalt nog är inte säkerheten högsta prioritet i Nederländerna. Istället drar man nytta av sambandet mellan ökad cykling och ökad säkerhet. Ju fler som cyklar, desto lägre blir olycksfrekvensen.

Det visar sig när man jämför länder med mycket cykling jämfört med länder med lite cykling. Samma mönster uppträder när man jämför städer och till och med enskilda korsningar. Det tycks bero på att bilisterna blir försiktigare när de förväntar sig att träffa på cyklister. Tre av fyra omkomna cyklister dog i kollision med motorfordon i Sverige.

Läs hela inläggetCykelsmart.se.

1 kommentar

1 trackback / pingback

  1. Är cykelhjälm en bluff? | Ett liv utan bil – not

Skriv en kommentar

E-postadressen publiceras inte.


*