En renare cykel är en snabbare cykel

Rubriken stämmer förstås inte. En ren cykel är bara renare än en smutsig cykel. Möjligen kan det stämma om kedjan skulle vara bedrövligt igensatt av olja, grus och annat skräp. Men så länge den är i hygglig skicka är en ren cykel aldrig snabbare än en smutsig.

Men en ren cykel ger en ren själ. Jodå, precis så högtravande. Eller i alla fall ett lugnare sinne. Därför tog jag mig före att lyfta fram cykelstället – som gör att cykeln kommer upp i hyggligt bekväm arbetshöjd – hink, svamp, avfettning, fälgrengöring, vattenslang, trasor, insektssvamp, kedjebrytare och liten 2,5-åring för att göra hela processen lite lättsammare.

Själva rengöringsprocessen behöver jag inte gå in närmare på. Jag har bara ett tips att dela med mig av: använd handskar. Och då pratar jag inte om cykelhandskar eller skidhandskar eller de finaste gå-borts-handskarna. Jag pratar om de lite kinky gummihandskarna som ofta används inom sjukvården. Perfekt i synnerhet för oss kontorsråttor som försöker hålla en fasad av renlighet och prydlighet uppe mellan 9 och 5. (Mitt skägg måhända saboterar varje försök att göra det för min egen del. Nå.)

Jag hade tänkt strunta i kedjan. Den är ju ändå svart så varför bry sig? Den gnisslar inte, den flyttar sig snällt och smidigt över dreven när jag växlar och fungerar i övrigt perferk. Men för att komma åt ordentligen tog jag ändå av kedjan. Och när jag ändå hade tagit av kedjan tänkte jag att kunde lägga den i en burk med avfettning (biologiskt nedbrytbar). Och när den ändå låg där tänkte jag att kunde skrubba lite på den Och se – den var inte alls svart. Den var ljus!

Nästa steg blir att byta till vinterdäck. Kanske i helgen. Kanske.

Lämna ett svar