Får jag ta plats?

Får jag  tränga mig in i bilarnas revir? Eller måste jag hålla mig på cykelbanan? Är vägarna förresten bilarnas revir? Eller är det alla fordons revir?

De här frågorna ligger som en dov, mullrande bakgrund varje gång jag lämnar cykelbanan och ger mig ut på vägen. Bara det att jag tänker på vägar som bilars revir gör mig osäker. För så är det väl inte? Eller? Varför tänker jag så?

Nå, jag lämnar cykelbanan för att den är grusig, för att asfalten är ojämn, för att lattemammor går i bredd, för att hussar med hundar med koppel spärrar av cykelbanan. För att förskolebarn springer kors och tvärs över banan. Eller för att den är längre.

Dessutom kör jag mycket bil och trivs rätt bra på vägen. Fast det kanske inte är något argument att använda i en eventuell diskussion i frågan.

Den förnämliga cykelbloggen Cykelsmart.se skriver om Andreas Grass som fick böta 500 kronor efter att blivit påkörd när han cyklade på vägen. Enligt Tingsrättens dom hade han gjort sig skyldig till förseelse mot Trafikförordningen genom att inte använda den cykelbana som fanns intill vägen.

Andreas Grass har för övrigt överklagat domen.

Så här står det i Trafikförordningen, den han enligt Tingsrätten brutit mot:

Cyklar och tvåhjuliga mopeder klass II skall vid färd på väg föras på cykelbana om sådan finns.

Om särskild försiktighet iakttas får dock

  • 1. cyklande och förare av tvåhjuliga mopeder klass II använda körbanan även om det finns en cykelbana när det är lämpligare med hänsyn till färdmålets läge …

Man får alltså cykla på vägen trots att det finns en cykelbana intill. Men exakt vad som måste uppfyllas för att få åberopa det här undantaget framgår som synes inte särskilt klart.

Jag kommer i alla fall att fortsätta cykla på vägar tills cykelbanor gör skäl för namnet.

2 kommentarer

Lägg till din →

Håller med. Vill staten att folk ska cykla istället för att ta bilen så borde de göra cykelbanorna mer cykelvänliga. Själv är jag mest irriterad på gångbanorna som allt för oftast är alldeles för obreda vilket gör att både jag och lattemammorna måste gå med halvarslet på cykelbanorna.

Lämna ett svar