Fler hyrcyklar – men Stockholm vill inte betala

Stockholm City Bikes

Det ska bli fler hyrcyklar i Stockholm nästa år, skrev DN i förra veckan. Det har politikerna bestämt. Det måste ha varit ett lätt beslut. Staden vill nämligen inte betala för verksamheten, som de uppenbarligen tycker är värdefull.

Men helt stopp är det inte. I år har de givit ett bidrag om 1,5 miljoner kronor till den i övrigt reklamfinansierade verksamheten, för att hyrcyklarna skulle vara tillgängliga också kvällstid. Det är ett bidrag som kommer att kvarstå nästa år, enligt DN-artikeln.

Enligt projektledaren på trafikkontoret, Håkan Carlbom, kommer antalet stationer att öka med 30 stycken till nästa år. På sikt tänker han sig att det ska finnas 2 500 cyklar, mot dagens 1 000. Systemet ska också byggas ut i förorterna.

Men allt hänger förstås på om uthyrningsverksamheten lyckas intressera tillräckligt många och tillräckligt betalningsvilliga annonsörer. För det får inte kosta något för Stockholm Stad.

Jag hoppas att utökningen av hyrcykelsystemet kan fortsätta. Ibland är det smartare att lämna Surlyn hemma och ta Roslagsbanan, för att sedan hoppa på en av de blå cyklarna vid Tekniska Högskolan för vidare färd in i smeten. (Men bara ibland. I ärlighetens namn är hyrcyklarna inte särskilt kul att cykla på.)

Läs artikeln i DN.

 

3 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar