Jag hatar vagnar – jag vill ha en

Henrik Rådmark med Chariot Cougar och Surly LHT

Det går i vågor. Ibland tänker jag att cykelvagn är räddningen. Ibland avskyr jag tanken på att behöva dra något efter mig. Jag har gjort det en hel del, som de två åren efter det att bilden ovan på den nyinköpta barncykelvagnen togs. Så jag vet i princip vad det innebär att sitta fast framför en vagn.

På senare tid har tanken att cykelvagn skulle vara lösningen på alla problem ever dykt upp allt mer sällan. Men då och då dyker den trots allt upp.

Jag störs ibland av att jag inte har möjligheten att ta cykeln för att storhandla. Det brukar bli tre stora ”självskanningskassar” + ett blöjpaket. Det får jag bara inte på cykeln. Jag störs över att vara tvungen att ta bilen för att klara det. (Dessutom störs jag av att jag inte vet om jag verklige skulle ta cykeln särskilt ofta om jag hade möjlighet, men det är möjligen en fråga jag bör ta upp med min terapeut.)

Jag störs kanske ännu mer av att behöva ta bilen till återvinningen. Det är inte särskilt tunga prylar som ska dit, men skrymmande. Att köra lätt papp och en och annan glasburk i bil känns minst sagt overkill. Dessutom ryker skön cyklingstid – tid som jag skulle kunna få om jag bara hittade ett sätt att ta med mig skräpet på bakom cykeln.

Då och då tittar jag på cykelvagnar i butiker, på webben. Men ännu har jag inte hittat någon fullträff.

Burley Flatbed
Burley Flatbed

En av dem som ligger närmast kommer från Burley och heter Flatbed. Det är en mycket enkel vagn som inte väger mer 6,5 kg och är lätt att fälla ihop. Den är 50 cm bred och 90 cm lång.

Burley har också en variant som heter Nomad, har lite mindre lastyta men ett kapell som håller prylarna torra. Men jag lutar nog åt Flatbed-varianten, om jag skulle välja någon av dem alls.

Euroload Trailer
Euroload Trailer

En annan vagn som fångat mitt intresse är brittiska Euroload Trailer från brittiska Pashley. Den är aningen större med ett flakmått på 60 gånger 90 cm och enligt det här omdömet torde den inte göra mig besviken.

Gillar att den är i stål (steel is real, remember!?), gillar de stora hjulen, gillar att den är ful. Eller förresten, det är det jag inte gillar med den.

Bob Ibex
Bob Ibex

Bob Ibex å andra sidan är en klassisk modell (egentligen är det Bob Yak som är klassisk, men Ibex är en förfinad variant av den) som jag sneglat länge på. Den skiljer sig från de flesta övriga modeller genom att den bara har ett hjul, ett hjul som dessutom är dämpat.

Jag har aldrig provkört den så jag vet inte hur den är att dra jämfört med tvåhjuliga, odämpade vagnar. Men jag kan tänka med att den känns smidigare.

Däremot torde den vara svårlastad just eftersom den bara har ett hjul, och för att flaket inte är rektangulärt.

Model 64A, Bikes at work
Model 64A Bike Trailer

Sen finns ju den som egentligen är någon slags favorit, Model 64A Bike Trailer från Bikes At Work. En enastående enkel och flexibel konstruktion med ett fantastiskt namn. Den är lång, den är som sagt flexibel (går att förkorta eller förlänga) och den klarar att bära 136 kg. Hur man nu skulle orka dra det. Men bara siffran!  Vikten på 16 kg är förstås en liten glädjedödare.

Får nog försöka ta in några modeller för test. Wish me luck!

Lämna ett svar