Mediegiganterna: det cyklas mer nu – ööhhh

På kort tid har de två största dagstidningarna i Sverige, SvD och DN, samt självaste Ekot på Sveriges Radio uppmärksammat att det cyklas mer. (Idag skrev DN om det igen – refererande till just Ekot)

Jasså, så det cyklas mer? Jo, den trenden är ju inte alldeles sprillans förstås, men kul att ni omnämner det. Trots att jag har svårt att se nyhetsvärdet. Men som sagt.

Nyheten är: ”Jättemånga cyklar fast det är vinter”.

Det låter mer som ett avstamp. Jättemånga cyklar fast det är vinter. Så låt oss skriva om varför det är så här i Stockholm (för det handlar i samtliga fall om läget i Stockholm). Hur ser det ut i andra svenska städer? Kanske rentav hur ser det ut i andra länder? Vilka är det som cyklar? Vilka drivkrafter föder den här trenden? Hur ser förutsättningarna ut för att den ska fortsätta? Hur ser säkerheten ut för dessa vintercyklister? Vad säger stadsplanerarna om att allt fler cyklar? Är de förberedda? Hur kommer de att ta hänsyn till det i sitt fortsatta stadsplanerande? Hur påverkar den människors ekonomi?

Jag är inte säker på att man skulle svara på alla frågor i en och samma artikel. Och i ärlighetens namn konstaterar jag att SvD faktiskt gjorde något litet mer när de i sin artikel pratade med en ”cykelplanerare vid trafikkontoret” om hur de arbetar för att möta cyklisters behov vintertid.

Men nog skulle de tyngsta nyhetsmedierna i Sverige överlag kunna göra något mer av det faktum att det cyklas mer än på mycket länge – och alltså trots att det är vinter. Det beror ju på något. Det får ju konsekvenser.

PS. I början av september gjorde faktiskt Ekot ett inslag om att det satsas märkligt lite på cykling i Sverige.

Lämna ett svar