Nu är det krig!

Bild av Petter på cykelsmart.se

Jag hatar som bekant kylan. Men en kommentator föreslog att jag skulle älska den i stället. Eller åtminstone inte bry mig.

Bra förslag.

Idag var det minus tio när jag gav mig iväg. Efter tre kilometer kom jag på att det nog vore en bra idé att dra upp snusnäsduken över näsan. Efter ytterligare tre km kom jag på att det nog inte var någon bra idé, trots allt. Duken blev förstås dyngsur och det blev svårt att andas genom det blöta tyget. Återstod att blotta allt ovanför hakan för den bistra kylan.

Men solen sken och det var ruggigt vackert. Men ruggigt, alltså. Dessutom stördes cykelupplevelsen av att jag hade mina vanliga gångarkängor på mig. Utan SPD givetvis. Visst går det att trampa sig fram på det sättet, men en pedal utan plattform (det heter så på cykelspråk, själva den plattan som man i äldre dar kallade trampa) passar inget vidare med SPD-lösa skor. Jag saknade också möjligheten att kunna trampa runt och i synnerhet att kunna dra upp pedalen. Det vore fint, tänker jag, när underlaget är sådant att man måste trampa sig ned för backarna.

En annan konsekvens av kylan är att ögonen börjar svida. (Jag tappade mina glasögon när jag skulle meka med snusnäsduken). Vet inte varför ögon svider i kyla, men det är lätt att längta sig till ljumma sommarmorgnar med kvitter i luften.

Nå. Jag ska inte klaga. Det var trots allt en drygt timmes cykeltur (eller två dryga timmars cykelturer, jag körde ju för all del hem också). Och någonstans känns det alltid rätt att cykla. Även om det är kallt och man måste massera ansiktet då och då för att inte se de fall ner och slås i bitar innan bakhjulet kör över det. Även om ögonen svider. Även om man ömsom svettas ömsom fryser nästan ända in i benmärgen (måste man stanna för alla rödljus?)

Så var det vid minus tio (och motvind på hemvägen). Jag älskar inte kylan än. Jag kommer att vänta med det några dagar. För i morgon är det krig. Då ska det bli minus 15.

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar