Min barnsliga cykeldröm

Det finns inget logiskt skäl. Det finns bara två hjul. En kedja. Ett styre. En ram. Inget mer. Nå, inte särskilt mycket mer. Det är rent, det är ursprungligt. Det är förstås minimalistiskt.

Jag vet inte om det är det, att det är rent, ursprungligt och minimalistiskt som gör att jag suktar efter en oväxlad cykel. Men jag gör det och har gjort det i ungefär tio år.

Surly Steamroller

Jag fick chansen att pröva en kompis fixie (oväxlad cykel utan frihjul – tramporna går alltså runt närt bakhjulet gör det) för drygt ett år sedan. Det var en sorts nygammal upplevelse. Lite farligt. Lite busigt. Och mycket frihet. Ungefär som jag minns det från när jag cyklade som sex-sju-åtta-nio-tioåring. Fråga mig inte var frihetskänslan kommer ifrån. Möjligen har det att göra med att cykeln saknar nästan allt som kan krångla och att den är extremt lätt. Eller så hänger det mer ihop med det rebelliska i att cykla på en cykel utan bromsar. På en olaglig cykel. Eller möjligen en kombination. Eller något helt annat.

Mitt första och enda singlespeed-projekt inleddes för tiotalet år sedan. Jag köpte en gammal tävlingsram från 80-talet. Den blästrades, skulle bli mörkgrön. Jag köpte vevarmar. Sen kom jag inte längre. Att bygga är kul, men det inte är inte det jag gillar mest med cykling. Det är själva cyklingen.

Nu är det hur som helst hög tid att skaffa en sån där cykel.

Just det, visste ni att jag fyller 40 i slutet av december. (åh vad billig!)

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar