”Hjälm ökar risken för hjärnskador”

Du löper en 14 procent högre risk att råka ut för en olycka om du bär hjälm. Dessutom ökar risken för hjärnskador.

Det är två vetenskapligt belagda fakta som den danske cykelambassadören Mikael Colville-Andersen levererar i ett TED-tal som jag tipsades om i en kommentar till mitt förra inlägg (tack till Elle).  Talet  handlar främst om samhällets propaganda för cykelhjälmsanvändning och vad som kan tänkas ligga bakom den. Han levererar som synes också en del statistik som vänder upp och ner på den allmänt spridda föreställningen om cykelhjälmar.

Talet är både tänkvärt och underhållande, även om hans argumentation inte alltid håller till 100 procent. Press play! (eller rättare klicka på länken nedan)

http://video.tedxcopenhagen.dk/v.swf

7 kommentarer

Lägg till din →

Mycket bra tal av Mikael Colville-Andersen.

Men cyklister får inte särskilt många hjärnskador. Faktum är att ingen vet hur många cyklister i Sverige som får bestående hjärnskador. Däremot kan man säga att när färre cyklar så ökar risken för skador, och på så vis kan hjälmkampanjer sägas öka riskerna. Här kan man se skadefördelningen (observera att singeolyckor för cyklister är med, men inte för fotgängare): Cyklister får kortaste vårdtiden – Ecoprofile

Man har också spekulerat i att cykelhjälmar kan öka risken för så kallade rotationella skador, vilket liknar när man skakar ett spädbarn. Det sägs att det är dessa skador som ger permanenta hjärnskador. Detta till skillnad mot ett slag direkt mot huvudet, som ger hjärnskakning/kortvarig medvetslöshet men sällan någon mer allvarlig eller bestående skada.

Cycle helmets and rotational injuries

Bra att fler uppmärksammar detta. Trafikverket och NTF gör allt vad de kan för att få cykling att verka farligt.

Lämna ett svar