Borde vi ha körkort för cykel?

Var fjärde dansk vill att krav på körkort för cykel införs, enligt en artikel på nyhetssajten 24timer.dk. Anledningen är fullständigt oklar. Olycksstatistiken målar snarast upp bilden av Danmark som ett ovanligt säkert cykelland.

Så varför vill folk ha körkort? Enligt cykelambassadören som bland annat driver sajten Copenhagenize, Mikael Colville-Andersen, är det ett resultat av skrämselpropagande från myndigheternas sida sedan 2008, främst i form av hjälmkampanjer. De leder främst till att till att folk tror att det är farligt att cykla, och låter bli. Eller förespråkar sådana märkliga idéer som att införa körkort för cykel.

Hur vore det om myndigheter istället ägnade sig åt att förmedla den verkliga bilden av konsekvenserna av cykling i vardagen. Att det är säkert, att det förbättrar hälsan och förlänger livet, gör människor mer produktiva, gladare. Bara för att nämna några.

Låt plåtskåpet stå. Ta hojen!

RELATERADE ARTIKLAR

[polldaddy poll=4256541]

2 kommentarer

Lägg till din →

Sedan säkert också körkort för gående, åtminstone när man går på gång/cykelbanor och korsar bilvägar 😉 Vart är vi på väg? Någon gång måste väl byråkraterna fatta allt blir inte bättre av mer regler och utbildning.

Lämna ett svar