En gång för alla: låt cyklisten bestämma över hjälmen

Hjälm borde förbli en fråga för varje enskild cyklist. Tills det finns vetenskapliga belägg för att de skyddar bör NTF, Trafikverket, Cykelfrämjandet och andra fokusera på att öka andelen cyklister i stället för att i praktiken villkora användningen av cykel med hjälmbruk och i värsta fall skrämma folk till att tro att cykling är farligt.

Efter att ha läst det jag i korthet redogör för i Är cykelhjälm en bluff? är jag alltså högst skeptisk mot att myndigheter och organisationer propagerar för allmän hjälmanvändning.

Mitt senaste inlägg, där jag bland annat skrev att jag känner lättnad när jag läser rapporterna som stödjer tesen att hjälm skyddar, handlade om att jag hittat uppgifter som bekräftar min egen åsikt, nämligen att hjälm är bra. Men det är en personlig uppfattning. Och problemet i det större perspektivet är alltså att propagande körs ut som baseras på enskilda personers personliga uppfattningar.

Så kan vi inte ha det. Antingen vet vi. Eller så tror vi. Och vad jag tycker om tro återkommer jag kanske till i ett annat inlägg, i en annan blogg.

10 kommentarer

Lägg till din →

Hjälm är säkert bra för dem som bedömer det att vara det. Själv tycker jag att det är bra att följa trafikregler, underhålla min cykel, hålla god styrfart, undvika 90vägar och att undvika att tala i mobil under cykling. Jag anser det också viktigt att hålla avstånd till parkerade bilar för att undvika få en bildörr i ansiktet, ha ögonkontakt med andra trafikanter så jag är 100% säker på att de ser mig och vet åt vilket håll jag ska svänga. Att stanna vid rött, sträcka ut armen vid svängar hör också till. Jag väljer också att ställa undan cykeln vid dåligt väder som halka för att inte riskera att falla och jag cyklar aldrig onykter utan lyse. Allt detta skyddar mig långt bättre än att bara ha en tilltro till hjälm.Att cykla är inte farligt men som med allt annat i livet måste man först lära sig konsten.

Väl skrivet! Håller med i alla delar. Det finns nog en nedärvd föreställning om att ”alla kan cykla”. Och det stämmer ju i princip, men det krävs kunskaper och färdigheter för att cykla säkert, i synnerhet i stadstrafik.

Det är inte bara kunskapen om hjälmens skyddseffekt som är ofullständig. Det saknas också data på hur vanliga de allvarliga huvudskadorna är. Då tänker jag inte på hjärnskakning som går över på en dag, utan på de allvarliga skador som myndigheter skräms med: man känner inte igen sin mamma, man blir rullstolsbunden, och så vidare. Det finns inga uppgifter på hur vanligt sånt är vid cykling, vilket tyder på att det är väldigt ovanligt.

Skulle någon kolla seriöst på cyklisters allvarliga, bestående huvudskador så kan jag tänka mig att hjälmbärande är obetydligt som faktor jämfört med enkla saker som alkoholpåverkan, lysen i mörker och en korg så att kassar inte fastnar i framhjulet. Och är man berusad så kan man slå sig i huvudet även om man inte cyklar.

Jag har precis mejlat NTF (hemma med dottern sjuk så ringa är out of the question :-)) med frågan om vad som ligger till grund för deras ståndpunkt att hjälm skyddar som de säger. (bl.a. ”många av de c 1500 skallskadorna som inträffar varje år hade kunnat undvikas med hjälm”) Glömde fråga om de vet hur många av olyckorna som hade kunnat undvikas om cyklisten i fråga varit nykter dock …

Selma, håller helt med! Perfekt skrivet, allt i sin essens! Personligen cyklar jag dock onykter ibland, men även då räcker lugn fart och lyse väldigt långt, har aldrig haft en olycka i onyktert tillstånd. Och man dödar iaf ingen annan, hur full du än är, detta gäller inte bilkörning!

Hi. I see that you don’t update your blog too often. I know that
writing posts is time consuming and boring.
But did you know that there is a tool that allows you to create new articles
using existing content (from article directories or other pages from your niche)?
And it does it very well. The new posts are unique and pass the
copyscape test. You should try miftolo’s tools

Lämna ett svar