Fler cyklar bättre än gula kort

Yellowcard, peter miller

Något ljushuvud, nämligen Peter Miller, har kommit på att man kan göra magnetiska kort som går att kasta på bilar. Texten på kortet är något i stil med ”Du har kört på ett sätt som utsatt en cyklist för fara. Gör inte om det!” (läs den verkliga texten nedan)

Tanken är man som cyklist ska ha ett gäng sådana här kort på sig när man är ute i trafiken på hojen, och så fort man tycker att en bil kört för nära eller varit på väg att köra på dig eller gjort nåt annat farligt, så ska man smacka ditt ett kort på bilen.

Kul idé i teorin. En aning i alla fall. Om man är ute efter ett ofarligt sätt att avreagera sig och skapa en känsla av att man utövar någon slags kontroll eller makt i en situation som ligger helt utanför ens kontroll, som man är helt maktlös i. Och det kan nog fungera på det sättet, att cyklisten upplever maktutövande, men i praktiken är det bara en fånig gest.

Jag tror till och med att det skulle kunna få motsatt effekt än den tänkta. Bilisten blir upprörd när han eller hon ser kortet på sin bil och förstår förstås att det är en cyklist som satt dit det. Bilisten vet inte vilken situation det var som han eller hon får bannor för och vederbörande vet inte vem det är som ligger bakom utskällningen. En anonym tillsägelse alltså.

Skulle bilisten skärpa sig av ett sådant tilltag? Jag tror inte det. Möjligen skulle bilisten bli irriterad (ännu mer?) på cyklister. Idioter och ouppmärksamma människor finns överallt. Även i bilar. De kommer inte att ändra sitt beteende av att någon smäller ett gult magnetkort på sin bil. Det enda sättet en betydande förändring kan ske är att antalet cyklar ökar. Så att de blir en naturlig del i trafiken. Och jag tror inte cykelkulturen får det lättare av att vi delar ut anonyma bannor till bilister.

Så strunta i det där fåniga kortet. Cykla mer i stället.

Så här ser för övrigt kortet ut:

Yellowcard Peter Miller

3 kommentarer

Lägg till din →

Hur tusan skall man kunna sätta dit det gula kortet på en bil som susar förbi och har gjort bort sig? Om man lyckas följa efter bilen för att sätta på ett gult kort, så har man ändå chansen att snacka med bilisten.

Antingen kan man då skälla ut den hänsynslöse, vilken är den naturlig reaktion. Eller kanske att framföra sina synpunkter lite mer välformulerat, vilket i bästa fall kan vara en lärdom för bilisten.

Jag håller med dig helt och fullt. Lyckligtvis tror jag inte att konceptet med gula magnetkort har nån större chans att bli framgångsrikt. Det lanserades redan 2004, men har av någon anledning fått en revival nu. Men lyckligtvis bara på webben …

Lämna ett svar