Här är kartan över väskträsket


Ryggsäck tycks vara
stockholmcykelpendlarens favorit. Det är kanske inte så konstigt. De flesta har förmodligen en ryggsäck hemma och, som Cajsa Warg säger (inte), man tager vad man haver.

Nackdelen med en ryggsäck är framför allt att det blir varmt på ryggen. Det blir riktigt svettigt faktiskt. Dessutom blir rumptrycket mot sadeln större, vilket gör cykelresan mindre bekväm.

Och om man inte har en stark rygg kan jag tänka mig att ryggsäck inte är särskilt bekväm av den anledningen.

Så vilka är alternativen? Själv använder jag en väska av den modell som cykelbud ofta har. Den är egentligen inte heller särskilt bra, men har fördelen att du snabbt kan komma åt innehållet i väskan.

Det allra bästa, ur en ergonomisk synvinkel och med tanke på bekvämlighet, är cykelburna väskor. Den vanligaste varianten är den du hänger på sidan av pakethållaren. De rymmer mycket (även om det finns små sådana väskor också) och ger en förhållandevis låg tyngdpunkt. De finns i flera olika modeller för allt från expeditionscyklisten till storshopparen till cycle chic-typen.

Här hittar du tolv väskor och väsktillverkare med ett kort omdöme vardera. De är mina personliga uppfattningar och jag har inte testat väskorna, med undantag från Ortlieb och Timbuk2 som jag själv använder. De korta omdömena grundar jag på vad folk i min omgivning har sagt och vad jag själv har sett av väskorna (och jag är en väskfreak). Se alltså listan som en orientering.

Jandd
JanddSka du cykla till Afrika? Då är sannolikheten att du fastnar för amerikanska Jandd stor. Deras väskor används ofta av äventyrscyklister. Men de har även vettiga pendlarväskor för kontorsråttor – den kategori jag något motvilligt faller under.

Om du är kvalitets- eller för den delen märkesmedveten är Jandd ett säkert kort. Men de ser i sanningens namn rätt trista ut.

Clarijs Covers
ClarijsDe här ser bara för sjuka ut. Blank plast, grälla färger och kantiga former. Det är mitt första intryck. Men varför inte, tänker jag snart. De är tvivelsutan unika i sitt formspråk och torde vara enkla att använda.

Att de är tillverkade i cykellandet Holland talar för att de funkar. Men jag skulle aldrig skaffa en.

Timbuk2
Timbuk2Oj, hur kom den här tillverkaren med? Cykelväskor som hänger på pakethållaren är inte Timbuk2:s starka sida. Det är istället det som San Francisco-företagets historia startade med: cykelbudsväskor och varianter på dem.

Men ok, de har en väska som går att hänga på cykeln. Det är snarast en stadig kasse och skulle åtminstone falla mig i smaken om det inte vore för att jag hellre bär en av deras cykelbudsväskor på ryggen. Kvaliteten och känslan hos Timbuk2:s väskor är förstklassig.

Ortlieb
Ortlieb - utgången modellÄr du den stenhårda, seriösa typen? Som bara väljer det bästa och aldrig är beredd att kompromissa? Då väljer du förmodligen en väska från tyska Ortlieb (om du inte redan har köpt en från Jandd eller Vaude). Inga skönheter direkt. Men vattentäta. Helt vattentäta. ”Waterproof” är till och med en del av företagets logotyp. Och en tysk ljuger aldrig om kvalitet. Han levererar.

Jag skulle ha valt Officebag Greenpeace Large. En väska tillverkad i samarbete med Greenpeace och enligt uppgift ska såväl material som produktion leva upp till deras miljökrav. Fast den har tydligen utgått ur sortimentet. Det är ok. Den var ändå inte särskilt snygg.

Vaude
VaudeTyska Vaude är liksom Ortlieb väldigt … tyska. Inte någon särskilt upplyftande design. Men seriöst. Hög kvalitet. Really serious.

Till skillnad från Ortlieb har de även fortsättningsvis en ekologisk väska, Egger. För att vara en Vaude är den rätt snygg. Och konstruktionen verkar riktigt genomtänkt (just det, den är ju tysk).

Two Wheel Gear
Two Wheel GearÅlrajt, du behöver ta hela kostymen med dig till jobbet? Om du inte kan byta jobb till något där en mer ledig stil funkar kanske Two Wheel Gear har väskan för dig. De hävdar nämligen att du får ner din kostym i den här väskan utan att den skrynklar.

Väskan hängs över pakethållaren som en sadel. Som sagt, kostymen, försök byta jobb. Om det inte går, kolla på den här.

Brooks
Brooks DevonSå det är den klassiska linjen du söker? Om brittisk stil funkar, ta en titt på Brooks. De är mest kända för sina klassiska, enligt somliga ruskigt sköna cykelsadlar, men har en hel del väskor i sitt sortiment. Väldigt brittiskt. Väldigt snyggt. Vi pratar kraftig canvas med detaljer och förstärkningar i läder.

Vem som helst kommer inte undan med de här väskorna. Men klär du i oljerock behöver du inte vara orolig.

Topeak
TopeakNja, inte min kopp te. De har smarta snabbfästen, men de har de flesta andra också. De är rätt billiga och de funkar säkert bra. Om du hittar en väska som passar din behov, vill säga. Deras utbud av pendlarväskor är inte särskilt stort. Jag hittar inte en enda faktiskt.

Men alla väskor kan ju förstås användas för pendling. Så kanske, varför inte. De är värda en titt. Men jag passerar hyllan.

Banjobrothers
BanjobrothersDe har ett roligt namn som tyvärr får mig att associera till filmen Den sista färden. Har aldrig sett deras väskor i verkligheten. Däremot blir jag nyfiken på deras Grocery Bag Pannier, en stor kraftig kasse som du lär kunna sätta ner matkassen direkt i.

New Look
Yes! Äntligen något som tar fasta på att cykling är kul. Här hittar du glada färger, roliga mönster och smarta modeller. Väskorna ser inte ut som cykelväskor men lär fungera utmärkt. Det finns rymliga modeller och samtliga blir till högst civila, snygga axelremsväskor när de inte hänger på pakethållaren.

En favorit!

Carradice
Carradice”Carradice har tillverkat cykelväskor sedan 1932.” Det är det första du läser på deras webbsida. Och det borgar ju onekligen för att de vet hur en bra cykelväska ska se ut. De använder genomgående canvas i sina väskor och deras Originals-serie ser ut som klassiska cykelväskor. Riktigt klassiska, old-school alltså. Jag gillar det.

Deras övriga väskor? Säkert bra men inte särskilt sköna för ögonen.

Retrovelo
RetroveloDet här är en joker från tyska cykeltillverkaren som hyllar den klassiska cykeln med den äran. Väskan är en slags portfölj som du hänger över ramen. Originellt. Snyggt. Hur praktisk den är? Kanske tillräckligt.

Hur som helst lär du få åtskilliga stilpoäng när du kommer till jobbet med en sådan här.

Lämna ett svar