Långcykel ger honom större frihet

Kona Ute, foto Anders Tväråna
Anders Tvärånas fru med deras två barn på väg utan bil.

Anders Tväråna från Uppsala är ytterligare en bilist som har insett fördelarna med en lastcykel. Han såg en på nätet i våras och föll som en sten. Kort därefter skaffade han en Kona Ute. Den kan beskrivas som en vanlig cykel som är förlängd bakom sadeln.

Varför skaffade du en lastcykel?
– Jag råkade se en Xtracycle (för förlängning av en vanlig cykel, reds. anm.) på nätet och insåg genast potentialen i att kunna ta mig runt med två barn utan en krånglig cykelkärra.

Varför valde du en Kona Ute?
– Jag var länge inne på att köpa ett Xtracycle-kit, men det verkade lite enklare och inte så mycket dyrare att köpa en hel cykel. I jämförelse med alla andra varianter på lastcykel jag har sett verkar idén om att förlänga ramen bakåt vara det som påverkar cykeln köregenskaper minst.

– Även om man har tung last är det enkelt att ta sig över trottoarkanter och liknande. Mindre modifikationer gjorde att jag kunde montera två barnstolar på pakethållaren som är av trä.

Vad använder du cykeln till?
– Huvudsakligen till och från lekpark och för att handla mat.

Hur är den att cykla på jämfört med en vanlig cykel?
– Skillnaden är inte så stor, den har lite bättre kursstabilitet. Man cyklar lika snabbt och tar sig fram på samma ställen som en vanlig cykel. Jag har monterat en väldigt stor Wald-korg fram. Lägger man mycket i den blir det lite problem med överstyrning.

– Det är roligt att väcka lite uppmärksamhet med de två barnstolarna. Har man barnen med sig gäller det att hitta en vägg eller bänk att luta mot, stödet som Kona monterat är inte mycket att ha.

Hur har den påverkat din bilanvändning?
– Inte så mycket egentligen även om en och annan storhandling med bil har undvikits. Men vi använde redan tidigare bilen mest till längre resor.

– Huvudsaklig nytta hittills har varit att utöka aktionsradien under föräldraledighet.

– Vi har precis flyttat en bit ut från Uppsalas centrum där vi bodde förut och kommer när vintern väl ger sig nog få se fler tillfällen där cykeln ersätter bil.

Hur långa sträckor brukar du cykla på den?
– 2-10 km, ibland längre.

Ser du några nackdelar med cykeln?
– Inte direkt, men den kunde vara lite längre. Xtracycles varianter förlänger cykeln med ca 50 cm och Uten bara hälften av det. Större längd skulle ge mer flexibilitet med skjutsning av större barn och frakter.

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar