Lyft fram det positiva med cykling

Jag har läst en del cykelinfo på webben den senaste tiden. Och nu börjar jag bli lite trött. Det är rätt mycket tjat om att myndigheter och organisationer bedriver skrämselkampanjer genom att förespråka hjälm. Och att det skulle hindra folk från att använda cykeln i vardagen.

Jässp!

Det finns exempel som pekar i den riktningen. Men de vetenskapliga undersökningarna är tunna – om de ens finns. Visst behövs det en uppstramning hos de organisationer som så tvärsäkert hävdar nyttan med hjälm. De har nämligen inte heller speciellt mycket att luta sig mot.

Men jag är tveksam till om folk i gemen blir rädda av att myndigheter talar om att de borde använda hjälm (nota bene: jag tycker förvisso att det är cyklistens sak att bestämma). Jag tror att folk blir rädda av att cykla på bilvägar och passeras på någon meters avstånd av bilar, lastbilar och långtradare som kör fyra-fem gånger så fort som de själva. Ingen kan övertyga mig om att det skulle vara ofarligt. I synnerhet inte på vintern när underlaget kan göra färden lite mer … oförutsägbar.

Jag vill hellre framhålla de positiva sidorna av cyklingen. Där gör förvisso bland annat Cycle Chic-rörelsen ett utmärkt arbete, även om mannen bakom det köpenhamnska originalet, Mikael Colville-Andersen, är en av de starkaste och mest vältaliga motståndarna mot hjälmkampanjer. Fortsätt gärna med dem. Men framför allt: håll igång och intensifiera inspirationsarbetet. Det är min linje.

Att använda cykel istället för bil är kul! Det förbättrar hälsan, välmåendet. Det är billigt. That´s my message, folks! Now let´s get out there and ride!

3 kommentarer

Lägg till din →

Det är just det som är problemet. Det positiva framhålls inte. Bara en massa PR-skriverier om att man måste skaffa dubbdäck, hjälm, xenon-lyse, mm.
Det första folk säger till mig när jag berättar att jag cyklar i Stockholm: ”Hur vågar du det?”

Med tanke på hur ofarligt det är så kan man ju undra vad all skräck kommer ifrån…

Exempelvis rubriken i DN idag: ”Här cyklar du säkert” till artikeln som beskriver två stråk där Stockholm plogar särskilt ihärdigt. På alla andra ställen är det alltså farligt att cykla, enligt rubriksättaren. Åtminstone ligger den tolkningen nära till hands.

Lämna ett svar