Religion hindrar cykelvågen

I Teheran finns sedan drygt ett år ett system för låne- eller snarare hyrcyklar ungefär i stil med Stockholm City Bikes och liknande. Tanken med det Teheranska konceptet är som i andra städer med motsvarande system att det ska bidra till att minska utsläpp och trafik. Systemet är uppskattat och byggs ut med finansiering från staden.

Gott.

Men jag läser att hälften av befolkningen inte får använda cyklarna. Varför? För att de har bröst och vagina. Bara de människor som saknar bröst men har en penis dinglande mellan benen får använda de här cyklarna.

Det är förstås obegripligt, samtidigt som det sorgligt nog går att begripa. Hindret är den kultur som har formats ur religionen, islam.  Jag antar i alla fall att det inte står i Koranen att kvinnor inte får cykla. Men i den rådande kulturen som är starkt påverkad av islam uppfattas det tydligen så.

Kan någon begripa? Vad har kön med cykel att göra?

Jag läste om Teherans skruvade cykelsatsning på bike-sharing.blogspot.com.

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar