Tid suger fett

timglasImorgon ska jag åka till Lidingö för att hälsa på min mormor på hennes födelsedag. Jag vill cykla och jag behöver cykla – för min mentala hälsas skull.

Men här uppdagas ett av mina vanligaste dilemman när jag väljer mellan cykel och bil. Det handlar inte om ork, det är bara drygt 2,5 mil. Det handlar inte om att jag måste ha en massa saker med mig. Utrymmet på Bullitten räcker gott. Det handlar inte om kylan. Den har jag lärt mig att inte bara stå ut med utan uppskatta.

Det handlar om tiden. En så fjuttig sak som tiden. Det känns som ett nederlag att behöva sätta sig i oljebrännaren för att tiden hindrar mig från att cykla. Tid, en uppfinning som inte ens finns. Något som vi har hittat på för att försöka skapa struktur i vår tillvaro. En fiktion. Men ack så central.

Dilemmat belyser också behovet av att kunna cykla snabbt. Inte för att tävla med andra, utan för att helt enkelt kunna utnyttja cykeln till fler resor. Rörelsen Slow Bicycle Movement är förstås sympatisk. Om man rullar runt i godan ro på stan som tidsfördriv eller bara ska en kort sträcka. Då spelar hastigheten inte så stor roll för tiden. Men om man ska pussla med barnvakter, födelsedagskalas, barnhämtning och handling och har resvägar på 4-5 mil, då ger jag inte mycket för slow cycling.

Jag skulle hellre använda begreppet relaxed cycling. För avslappnad kan man vara även om man cyklar fort. That´s my reason for cycling.

TILLAGT 30 DEC: Se hur det gick i inlägget från 30 december.

Du gillar kanske också...

9 svar

 1. Erik Sandblom skriver:

  Har du funderat på en vikcykel som du tar på Roslagståget? Det tar 23 minuter från Täby Kyrkby till Östra station. Om du åker hemifrån tio minuter innan tåget går, och om det är 20 km, så blir det en snittfart på 36 km/h. Du sparar 27 minuter jämfört med att cykla 20 i snitt, och 15 minuter jämfört med att cykla 25 i snitt.

 2. Erik Sandblom skriver:

  Ojdå, jag borde korrekturläst. Det ska stå ”Curve är treväxlad och Strida finns med en eller två växlar”. Det blev fel cykelmodell…

 1. 30 december, 2010

  […] överlistade tiden. Den hade påstått att jag skulle vara tvungen att bilen till mormor på Lidingö. Ihärdigt och faktiskt rätt övertygande. Men på något sätt lyckades […]

 2. 11 januari, 2011

  […] har av allt att döma rätt bra koll på den här typen av cyklar. Läs hans kommentar till Tid suger fett och följ hans länkar. Vikcyklar is da shit! (Ibland) Man kan ju åka tåg ena hållet och cykla […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *