Varför har inte alla pendlare liggcyklar?

De dyker upp här och där. Jag vänder mig alltid om. Nyfiken växer. Liggcyklar ser corny ut, visst. Men de ser också snabba ut, bekväma. Futuristiska.

Ett blogginläggeriksandblom.blogspot.com väckte nyfikenheten igen. Han skriver om en trehjulig, ihopfällbar trike, en trehjulig liggcykel. Ytterst aptitlig.

Gekko FX liggcykel

När jag funderar kring fördelarna med liggcyklar, i synnerhet de tvåhjuliga, växer en undran över varför inte fler använder dem. Såvitt jag förstår är de bekvämare och inte bara obetydligt snabbare, utan rejält mycket snabbare. Upplys mig gärna!

Hög hastighet är inte bara kul – när man själv får välja den – den sparar också tid och gör därmed cykeln än mer användbar. Idag måste jag starta en och en halv timme innan jag ska vara på ett möte i stan. I vinterväglaget och med dubbdäck på blir det inte mycket mer än 20 km/h i snitt. Sen måste jag ha tid att byta om och i bästa fall också tvätta av mig lite (förhoppningsvis i omvänd ordning).

Med en liggcykel kanske jag klarar att hålla en medelhastighet på säg 28 km/h. Jag vet inte var jag fick den siffran ifrån, men det verkar rimligt med en 40-procentig ökning. Då klarar jag resan inklusive allt  på en timme. Och då har jag närmat mig motsvarande tid med bil avsevärt – som i bästa fall är 40 minuter inklusive parkering och promenad från bilen.

Nå, jag kan komma på en svaghet med de här cyklarna på rak arm: de lastar inte speciellt mycket. Ungefär som en traditionell cykel. Men inte i närheten av en … Bullitt.

Men å andra sidan, utan en bil i carporten skulle det finnas gott om plats för cyklar. Så, här är två andra sköna liggcyklar som jag stötte på under en kort Google-utflykt: (jag fyller snart 40)

Speedmachine från HP Velotechnik
HP Speedmachine liggcykel

Hurricane från ChallengeChallenge Hurricane liggcykel

Läs mer om liggcyklar på exempelvis föreningen HPV Sverige, Human Powered Vehicles.

3 kommentarer

Lägg till din →

Velomobil! Jag trodde såna bara existerade på ritbordet. Men de har ju funnits i evigheter vad det verkar. En sån måste jag provköra. Jag är imponerad över din breda kunskap och tacksam för att du delar med dig!

Lämna ett svar