”Jag skiter i konsekvenserna – ge mig en bil”

Det säljs fler bilar än på länge, skriver DN. Försäljningsökningen från förra året ligger på nästan 36 procent och är den största sedan 1942.

Är jag förvånad? Ja, faktiskt. Med tanke på den debatt som förs kring klimat och utsläpp och trafiksituationen. Och nej, jag hade inte väntat mig att alla skulle gå och köpa cyklar. (Visst cykelförsäljningen ökar ju också. Fast bara med sex procent.) Men jag hade inte väntat mig att så många skulle rusa till bilhallarna så fort ekonomin såg lite ljusare ut.

Hälften av de sålda bilarna drivs med diesel. Fossilt bränsle. Sex procent drivs med gas eller el och bensin.

I DN-artikeln säger branschorganisationen Bilswedens vd Bertil Moldén följande:
– Folk vågar handla igen och det är ett uppdämt behov.

Vågar handla. Ur ett ekonomiskt perspektiv, får man förmoda att han menar. För han kan väl inte mena att folk har kommit över rädslan för klimathotet. Eller upplevs hotet om att inte få köra bil i samma utsträckning som tidigare som värre än hotet om giftigare luft, stadsskövling för att bilarna ska kunna rulla och kraftigt förändrat klimat här på jorden. Etcetera.

Det är liksom ”Vårt liv, våra barn, vår planet, heck, vem fan bryr sig!? Ge mig min bil!”.

Hälften av de nya bilarna som säljs går till privatpersoner. Begripligt? Nej. Fast kanske mer begripligt än att den andra hälften går till företag. Företag som borde se värdet i att profilera sig som miljömedvetna och agera utifrån det. Fast antagligen tycker de att de gör det i och med att de väljer miljöklassade dieselbilar. ”Dieselolja – det nya miljövänliga alternativet”. As if.

Jag höll på att skriva att människan måste vara korkad. Men så är det inte. Hon är bara sig själv närmast. Barnen får fan klara sig själva. De är ju snart stora.

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar