Bambucyklar vinner terräng

Renovo Bicycles
Cykel i bambu från Renovo Bikes.

Stål, aluminium eller kolfiber. Det är frågan. Åtminstone för många av de mer prestandainriktade cyklister som står i begrepp att välja hoj. Aluminium torde vara det vanligaste materialet i cykelramar, följt av stål och sedan kolfiber.

Men nu kommer ett nytt material med i leken: bambu. Yepp. det finns flera tillverkare som bygger cykelramar i det här materialet. Det sägs att bambu är starkt som stål och en bambucykel ska fungera lika bra och vara lika hållbar som en tillverkad i ett mer konventionellt material.

Treehugger skriver om Bamboo Bike Studio i Brooklyn, New York, där du själv kan bygga din cykel av bambu. Det är inte särskilt billigt, men jag antar att känslan av att åka omkring på sin egenhändigt byggda cykel – i bambu – är synnerligen speciell.

Så vad rör det sig om för cyklar? Hos Bamboo Studio kan du välja att bygga en racercykel eller en mer stadsanpassad modell. En racer i bambu. Jag höjer på ögonbrynen. Och ler. Inte hånler, utan glädjeler.

En handbyggd cykel blir förvisso inte särskilt vacker, av bilderna på länken nedan. Men fabrikstillverkad, som den i bilden ovan, får en skönhet som varken aluminium, stål eller kolfiber kommer i närheten av.

När vi ändå är inne på alternativa material måste jag lyfta fram trä. Det går uppenbarligen att bygga dåraktigt snygga cykelramar av trä. Som dessutom ska vara styva i klass med kolfiber. Eller nästan i alla fall.

Kolla in Bamboo Bike Studio.
Och Boo Bicycles.
För den delen också Renovo Design. (chockerande snygga träcyklar, inklusive en modell som användes i en Ironman-tävling förra året)
Varför inte Panda Bicycles.
Samt Organic Bikes.
Glöm inte Calfee Design.

Om vill bygga en egen bambuhoj finns instruktioner här.

1 kommentar

Lägg till din →

Hoppas vi får se förnyelsebara material. Var ganska vanligt fram till slutet på 30-t. Men man skall nog skilja på cyklar och ramen som komponent. Det är ramen och inte cykeln som tillverkas av ett förnyelsebart material. Craig Calfee har genom ett biståndsprojekt hjälpt till att starta tillverkning av ramar i Afrika. Man slipper då importera för dem dyra material och kan använda lokalt producerad bambu och växtfibrer som man armerar epoxyfogarna med. Går tydligen att beställa via nätet: http://www.bamboosero.com/
Renovo tillverkar sina ramar av trä och inte bambu som är ett typ av snabbväxande gräs.

Lämna ett svar