Bhutans kung cyklar för rikslyckan

Bhutans kung har börjat cykla. Tanken är att det ska bidra till att få folket att cykla mer och på sikt vill Bhutan bli en cykelnation. Inte bara av miljöskäl, utan också för att det bidrar till att hålla människor lyckliga enligt en artikel i tidningen Yes! Magazine. (Tack Copenhagenize.com för tweeten.)

För lyckliga, eller nöjda, är de redan. Kanske har det att göra med att landet styrs utifrån Gross National Happiness snarare än Gross National Produkt (BNP). Det som prioriteras är alltså hur lyckliga människorna är. Inte i första hand hur affärerna går.

Det här är en attityd som har funnits länge i Bhutans kultur, men nu vidtar de styrande mått och steg för att behålla lyckan och dess värde för samhället. Den är nämligen hotade som en följd av ökande influenser från väst, som bland annat resulterar i att allt fler väljer bilen.

Att kungen börjar cykla är naturligtvis bara en detalj i det hela. Mer konkreta åtgärder handlar om att underlätta cykelköp och samtidigt göra det dyrare att äga och köra bilar.

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar