Så får du fler att cykla

City of bicycles Copenhagen

Du har provat allt. Det är hälsosamt. Det är billigt. Det är skönt. Du får ett längre liv. Du får uppleva mer. Men inget biter. Dina vänner fortsätter att hylla bilen. Cykeln förblir ett helgnöje, på sin höjd.

Men du ger dig inte. Och jag har ett tips som kommer att räcka långt: glöm fakta. Glöm siffror från undersökningar och glöm vad experter säger om de konkreta fördelarna med cykling. Skjut in dig på känslor. Visa dem en ny värld inte utifrån siffror utan med bilder, texter och berättelser om människor som lever med sin cykel i en miljö där den är en del av kulturen.

Det går långt mycket djupare än hårda fakta. Kom ihåg att vi människor i högre grad än vi är medvetna om fattar beslut utifrån våra känslor.

Förslagsvis kan du börja med den förnämliga boken Cyklernes by Copenhagen, av Cecilia Vanman (text) och Robin Maddock (foto), utgiven av Nyt nordisk forlag. Den ser förvisso ut som en coffetable book, och är det i vissa avseenden också. Men den är mer, mycket mer. (Ett klargörande: jag har ingen kontakt med författaren, jag har köpt boken på vanligt sätt, betalat fullt pris och har i övrigt inga ekonomiska intressen i boken.)

Här får du bilder på cyklister, cyklar och miljöer parat med berättelser och beskrivningar av cykelstaden Köpenhamn. Du får möta vardagscyklister, cyklister med barn, cykelfantaster, cykeltillverkare, cykelinnovatörer. Bland annat. Inte minst får du ett grepp om den uppsjö av olika varianter på cyklar som människorna använder för att ta sig runt i staden, för att köra hem mat, hämta barn på dagis, åka hem från krogen, för en utflykt i parken. Etcetera.

Cyklernas by Copenhagen

Utöver de korta beskrivningarna av möten med människor finns här också tillbakablickar som sätter den köpenhamnska cyklingen i ett historiskt sammanhang.

Bilderna är ingenting mindre än enastående. Tillsammans med de korta, kärnfulla texterna, som är skrivna både på danska och engelska, förmedlar boken känslan av cykelkulturen i Köpenhamn på ett sätt som nästan ger en overklighetskänsla. Finns den har miljön verkligen? Jo, det gör den.

Inspirerande är inte ett tillräckligt starkt ord för att beskriva boken. Men det är det enda jag kommer på nu.

Ge boken till dina vänner. Kanske måste du sitta ner med dem och se till att de verkligen tittar i den och läser den. Om de gör det kommer dina försök att få upp dem på hojen bli betydligt lättare.

City of bicycles Copenhagen Cyklernas by Copenhagen

2 kommentarer

Lägg till din →

Kanoninspirerande bok. Och ditt budskap är klockrent. Det konkreta fördelar med cykeln borde väga över, men det är kring känslorna med att cykla man ska rikta in sig. Den härliga känslan av frihet och oberoende…. Hur man nu gör det utan att skriva folk på näsan?

Lämna ett svar