Cykeln räddade honom från bilköp

Martin Erlandsson och XtracycleBarnen älskar Martin Erlandssons långa cykel. Han bor på Hisingen i Göteborg och var på vippen att köpa familjens bil nummer två, när han insåg att det var fel väg att gå. Nu kör han båda barnen plus kontorspackning på cykeln nästan varje dag.

Här delar han med sig av sina erfarenheter.

Var bor du?
– I ett villaområde vid Sankt Jörgens golfbana på Hisingen i Göteborg.

Hur länge har du cyklat?
– Jag cyklade mycket som barn och tonåring, sedan gick det ganska många år när jag bara cyklade sporadiskt.
– För cirka tre år sen kände vi att vi inte riktigt klarade familjelogistiken med en bil och var väldigt nära att köpa en andrabil.
– Då insåg jag plötsligt att detta beslut kändes helt fel, av många anledningar, och det fick mig att återupptäcka cyklingen. Sedan dess har jag successivt vant mig vid att bruksscykla längre och längre sträckor och vid fler och fler situationer.

Vilken typ av resor handlar det om?
– Jag cyklar till jobbet ungefär tre dagar i veckan, ibland mer. Det blir ca åtta mil en normal vecka, lite mer när det inte är vinter. Eftersom jag har en långcykel (Xtracycle Free Radical) kan jag också lämna och hämta barnen på dagis, skola, och fritidsaktiviteter också. Båda barnen (5 och 7 år) plus en hel del packning får plats utan problem och de gillar verkligen att åka långcykel.

Kompletterar cykeln bil eller har du ingen bil?
– Vi har en bil i familjen. Jag försöker att bara använda den när den verkligen behövs, men det blir en del fusk också…

Martin Erlandsson med Xtracycle

Hur är förutsättningarna för cyklister där du brukar brukscykla?
– Jag tycker att det mesta funkar ganska bra. Min rutt till jobbet består av fina cykelvägar nästan hela vägen. Några morgnar nu i vinter har jag varit tidigare än snöplogen på någon sträcka, och då har det blivit lite ståcykling. Lite jobbigt, men bra träning…
– De flesta bilister är väldigt förstående och visar hänsyn. Jag tackar alltid med en vinkning när en bil lämnar företräde, förhoppningsvis ökar det chansen att man får samma behandling fler gånger.

Hur skulle förutsättningarna kunna bli bättre?
– En ny cykelbro över Götaälvbron vore inte fel! Sen tycker jag att det borde finnas låsbara cykelburar eller liknande utanför affärerna. När man gör ärenden i flera affärer kan det ibland vara jobbigt att kånka med sig allt man redan har köpt. Har man en cykel med lastkapacitet kan det bli en hel del grejer.
– Det köpcentrum som först ordnar sådana burar får mig som stamkund direkt!

Hur klär du dig när du A-till-B-cyklar?
– Jag cyklar med vanliga kläder. Är det kallt och/eller vått drar jag på mig överdragsbyxor och skoöverdrag. Jag börjar lära mig att anpassa farten så att jag inte blir svettig, men lite varm om överkroppen blir man ju för det mesta. Brukar blaska av mig och ta på en ren skjorta när jag kommer till jobbet. Jag cyklar hellre lite långsammare än strular med duschattiraljer och ombyte. Dessutom så jobbar man upp sin ”svettfria” hastighet när man har cyklat ett tag.

Dina bästa tips för att klara vintern?
– Packad snö går jättebra att cykla på med vanliga däck, men så fort det blir isfläckar så är dubbade däck ett måste.
– Det kan vara svårt att klä sig lagom varmt. Jag har flera gånger gjort misstaget att klä på mig för mycket, speciellt när det är rejält kallt, faktiskt. Man får upp värmen efter någon kilometera även om det är 15 grader kallt!

Vilken är de största utmaningarna för dig som brukscyklist?
– Nu när jag är van brukscyklist finns faktiskt det inte så många. Det är nog övergången som är den största utmaningen. Man får experimentera lite med sträckor, material och rutiner, men gör man det i små steg så är det inga större problem.

Använder du hjälm?
– Ja, allra oftast. Jag har blivit van vid hjälmen och känner mig lite naken utan den. Men jag mår inte dåligt om jag glömmer den någon gång.

Borde vi ha hjälmlag för vuxna?
– Nej, det tycker jag inte, ingen tycker om att bli tvingad till något. Det är bättre att folk får komma på själva att hjälm är något bra.

Lämna ett svar