Dubbdäck räddar honom

Dubbdäck cykel

När Johan Lindberg fick barn fick cyklingen stryka på foten. Arbetet satte också stopp för cyklingen. Men nu är han en flitig A-till-B-cyklist och hoppas att barnen ska acceptera att åka med i barnstol.

Johan, var bor du?
I majorna i Göteborg.

Hur länge har du cyklat?
– Cykelintresset tog fart i mitten på nittiotalet. Jag tränade en hel del på både mountainbike och racer fram till 2002 men sen har cyklandet legat nere av olika orsaker (jobb och barn). För ungefär ett år sedan tog jag tag i det igen och sedan ett år tillbaka använder jag cykeln i stort sett varje dag för att ta mig till och från jobbet.

Hur långt brukar du cykla varje vecka?
– Det brukar bli 2-3 mil under vintern.

Vilken typ av resor handlar det om?
– Vintertid handlar det mest om pendling till och från jobbet.

Kompletterar cykeln bil eller har du ingen bil?
– Vi har en bil också men åker i första hand spårvagn eller buss om vi ska ut hela familjen. Jag har tänkt hänga på en cykelstol i vår och använda cykeln istället. Vi får se hur barnen reagerar men det är i alla fall min förhoppning.

Hur är förutsättningarna för cyklister där du brukar brukscykla?
– Väldigt bra. Jag kan inte ens klaga på snöröjningen under vintern. Jag har en fin, bred och avskild cykelbana hela vägen till jobbet.

Hur skulle förutsättningarna kunna bli bättre?
– Göteborg har, som många svenska städer, ett något underdimensionerat cykelbanenät. Vi har också vår beskärda del av dumt planerade korsningar och vansinniga bilister men, som sagt, det drabbar mig väldigt lite.

Hur klär du dig när du A-till-B-cyklar?
– Vanliga kläder enligt lager på lager principen.

Dina bästa tips för att klara vintern på cykeln?
– Dubbdäck! De är dyra men har räddat mig från vurpor många gånger i vinter.

Vilken är de största utmaningarna för dig som brukscyklist?
– Att inte cykla för fort och bli svettig på väg till jobbet.

Använder du hjälm?
– Ja. Jag håller ganska hög fart och jag förväntar mig att mina barn ska
ha hjälm när de cyklar så det är inte så mycket att prata om.

Borde vi ha hjälmlag för vuxna?
– Nej.

Lämna ett svar