Hjälm? ”Nej, en bit frigolit gör ingen nytta”

Paul LernmarkPaul Lernmark har en högst avspänd hållning till cykling. Han ser ingen nytta med hjälm och kör med en cykel som bygger på en ram han hittade i ett dike på Södermalm i Stockholm. När han behöver storhandla använder han sin andracykel, en holländsk lastcykel.

Stockholms cykelplanering ger han inte mycket för. ”Man får känslan av att det drivs av ett gäng glada amatörer”, men känner sig trygg i trafiken.

Hur länge har du cyklat?
– Så länge jag kan minnas. Har dock aldrig tävlat eller motionscyklat.

Varför cyklar du?
– Jag slipper passa tider och vet alltid hur lång tid det tar att ta sig dit jag vill.

Hur långt brukar du cykla varje vecka?
– Cirka sju mil.

Vilken typ av resor handlar det om?
– Till kontoret, kunder, affären, lekparken, mm. Om min cykel inte fungerar brukar jag använda lånecyklar.

Kompletterar cykeln bil eller har du ingen bil?

Bakfiets 995
Pauls val när han behöver handla eller köra barn, en Bakfiets 995.

– Har ingen bil, men har köpt en lastcykel (Fietsfabriek 995). Med den kan man åka och storhandla eller transportera upp till tre barn.

Hur är förutsättningarna för cyklister där du brukar brukscykla?
– Det är ok i Stockholm. Det kan såklart bli bättre, men jag känner mig trygg och tar mig friheter bland bilarna. Om det saknas cykelbanor så måste man ju cykla i vägbanan om det betyder att det bildas en kö av bilar bakom mig struntar jag i.

Hur skulle förutsättningarna kunna bli bättre?
I takt med att antalet cyklister blir fler så blir förutsättningarna bättre automatiskt. Bilister blir mer medvetna och cyklisterna känner sig tryggare. Det är därför det är så viktigt att många cyklar och att man slutar med skrämselpropaganda.

Hur upplever du att kommunen där du cyklar arbetar för ökad cykling?
– Kommunen (Stockholm) jobbar inte alls för att få ökad cykling. Man borde skapa bra infrastruktur, men inte ens i nybyggda områden lyckas man få till det. Man får en känsla av att det drivs av ett gäng glada amatörer.

Hur klär du dig när du A-till-B-cyklar?
– Jag betraktar cykling som gång. Om jag skall cykla 30 minuter klär jag mig som om jag skulle gå i 30 minuter.

Dina bästa tips för att klara vintern?
Sluta inte cykla på vintern. Kommer man till sträckor där det inte är plogat eller där det ser halt ut är det bara att kliva av och gå en bit, det är tillåtet.

Vilken är de största utmaningarna för dig som brukscyklist?
– Götgatsbacken 😉

Använder du hjälm?
Nej, det är inte farligt att cykla. Även om jag skulle råka ut för något så är det inte sannolikt att en bit frigolit hjälper.

Borde vi ha hjälmlag för vuxna?
– Nej, inte för barn heller.
Paul Lernmark

Lämna ett svar