Iphone-app bygger San Franciscos cykelvägar

Iphone cykelväg

I San Francisco använder cykelplanerarna en iPhone-app för att planera cykelvägar. Appen har hittills kartlagt 500 cyklisters resor och de ansvariga är övertygade om att resultatet kommer att leda till ökad cykling.

San Francisco har knappast varit någon förebild när det gäller cykelvänlighet. Inte för Stockholm i alla fall som under senare år faktiskt har genomfört en hel del åtgärder för den cyklande delen av invånarna. (Även om cykelåtgärder har genomförts fläckvis och helheten ännu saknas.)

San Fransisco har haft det tuffare. Mellan 2006 och 2010 fick inte staden bygga cykelbanor eller andra fysiska lösningar för cyklar. En plan för cykelåtgärder hade godkänts 2005, men innan den kunde genomföras behövde  en miljökonsekvensstudie måste genomföras.

Nå, den är nu klar och staden väl förberedd att ta sig an utmaningen att genomföra cykelplanen. Åtminstone när det gäller planering av hur och var man ska dra cykellederna genom staden och exempelvis var man ska placera cykelparkeringar. Underlaget har nämligen stadens cyklister själva bidragit med.

500 cyklister har laddat ned och använt en iPhone-app som med hjälp av gps-funktionen givit staden information om sådant som vilka vägar cyklister väljer och hur lång tid resor tar. Under det år som verktyget har använts har uppgifter om cirka 1500 resor samlats in.

Låter enkelt, nästan simpelt, eller hur? Men det roliga börjar när all information trycks in i det analysverktyg som gör det stora jobbet. Systemet kan genomföra simuleringar som visar hur olika förändringar i infrastrukturen skulle påverka restider och sträckor.

Billy Charlton, ansvarig för teknikförvaltningen inom stadens transportmyndighet, säger till SF Weekly att verktyget ger ett ovärderligt underlag för stadens cykelplanering.

– Istället för gissningar eller grova uppskattningar har vi nu verklig data som grund för våra beslut. Det ger oss ordentligt på fötterna när vi utformar och föreslår policies som vi tror skulle öka användningen av cykeln för transport.

Bra för dem! Men det skulle också kunna vara bra för andra städer. Systemet bygger nämligen på öppen källkod, vilket innebär att vem som helst kan använda tekniken och genom anpassningar tämligen enkelt (nå, enkelt i jämförelse med att bygga ett motsvarande system från grunden) sätta upp motsvarande lösning. Och få järnkoll på hur en optimal cykelinfrastruktur ser ut.

I Stockholm pågår ett liknande projekt inom ramen för CyCity, ett forskningsprojekt med syfte att öka A-till-B-cyklingen. Men de planerar att använda en GPS-klockor för att samla in information. Själva insamlingen av cyklisterna resvägar har däremot inte börjat.

Läs om Cycity-projektet här på Cycleville STHLM inom de närmaste veckorna.

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar