Kavajcykling blev blöt resa

KavajI ivern att visa hur enkelt det är att cykla framhåller mången så kallad cykelambassadör att cykelkläder är onödiga för exempelvis cykelpendlare eller cyklister som använder cykeln för transport, inte som hobby eller med sportsliga förtecken.

Men stämmer det? Är behovet av det särskilda kläder för cykling, inte nödvändigtvis det som branschen kallar cykelkläder, men något som cyklisten själv tycker passar bättre, bara inbillning?

Själv har jag gradvis gått över från att cykla i ”gångkläder” till att använda särskilda kläder. Inte för att reklam eller andra sagt att jag måste göra det, utan för att det var obekvämt och opraktiskt att köra i samma kläder som jag sedan ska ha på mig under dagen på kontoret.

Jag prövade teorin idag. Kanske hade jag trots allt bara inbillat mig att det var obekvämt, opraktiskt att köra i gångkläderna. Så, iklädd jeans, skjorta, kavaj och ytterrock körde jag till jobbet. Det var obekvämt med kavajen som stramade om överarmar och axlar, men det gick att stå ut med. Efter sådär 40 minuter hade jag blivit svettig, trots att jag inte cyklade snabbare än 20 km/h, betydligt långsammare uppför backar och ytterligare något långsammare där det bara fanns ett smalt slingrande, rejält knaggligt spår i den svallande isen.

Efter ytterligare 40 minuter, när jag var framme, tog jag av mig ytterrocken. Ärmarna var fuktiga av svetten. Jag tog av mig kavajen. Den var fuktig på ryggen och om ärmarna (den har ännu inte torkat). Skjortan och t-shirten under den var mer än fuktiga. Kalsongerna var fuktiga vid linningen. Jag kände av skavningarna på insidan av låren/ljumskarna.

Nej, teorin håller inte för mig. Darn.

Ta för övrigt en titt på cyclechic.com. Där ser du folk som förmodligen aldrig ens tänkt tanken på att använda särskilda kläder för cykling. Snygga och inspirerande bilder av Mikael Colville-Andersen.

7 kommentarer

Lägg till din →

Jag cyklar dagligen ca 25 min enkel resa i min vanliga rock, kavaj och skjorta. Detta går utmärkt för mig om man håller rimlig fart. Nu är det ju så pass kallt så man kan enligt mig knappt bli ordentligt svett. Men visst är jag varm när jag kommer fram, gärna med en snordroppe på näsan. Men det avgörande är nog farten, att cykla lugnt och långsamt är en konst som tagit mig år av flummigt studentliv att bemästra. I Bergslagen cyklade jag höst och vår mil efter mil i mina vanliga kläder, och visst, jag blev varm, kanske lite svettig på ärmen (ryggsäck är en svettgaranti oavsett fart och skall alltid undvikas) men det var inget jag tänkte på och än mindre störde mig på. Och våra cykelsemestrar har blivit svettiga först när temperaturen varit över 25 grader.

Jag tror att cyklar man så långt som 80 min enkel resa varje dag så gör farten stor skillnad i tid. Därför vill man kanske inte cykla ordentligt långsamt? Kan det vara så? Jag själv är en bekväm person och hade nog aldrig orkat göra det varje dag, hade kanske tagit 1 tim och 40 min för mig. Olika cyklande har olika preferenser.

25 min är ok för min del också. Men inte längre. Kanske svettas jag lättare än andra. Och jag höll en sölig takt för att undvika svettfloder. När det är snöfritt och tar resan 1 timme i ”cykelkläder”. Och då blir jag inte särskilt svettig. Jag tror att en del av problemet är att jag hade för mycket kläder på mig för cykling.

Jag svettas också rätt mycket, men har börjat använda undertröjor i ull eller syntet. Det värmer på vintern samtidigt som det andas på sommaren, även om det blir fuktigt och vått. Bomull slutar andas när det blir vått, vilket bara gör att man blir ännu svettigare.

En sak till, hade du t-shirt under skjortan? Syntes verkligen ändå svetten igenom skjortan? Min farfar hade alltid ett Resterödslinne under skjortan, han visste ju aldrig om han skulle behöva gräva en stor grop mitt under middagsbjudningen, och annars få svett att synas på skjortan. Det är en lärdom som vår generation verkar ha glömt bort men som fortfarande gäller. Jag praktiserar naturligtvis dagligen detta enkla knep!

[…] Jag blir omkörd vid ett par tillfällen av en lycrasnubbe på mountainbike utan stänkskärmar. Han cyklar faktiskt inte mycket fortare och jag bryr mig inte särskilt. Jag ser hans kläder och tänker på hur skönt det är att slippa böket att klä om till civila kläder när jag kommer fram. Jeans går utmärkt att cykla två och en halv mil i. Fast jag använder förvisso en ulltröja och cykelanpassad jacka som har ventilation i sidorna. Den byter jag aldrig bort. (Läs om mitt försök att cykla helt civilt.) […]

Lämna ett svar