Skånska dagisbarn åker lådcykel

Västers förskola Malmö Christianiacykel
Bild från Västers förskola i Malmö.

På förskolan där mina barn går lastar fröknarna de mindre barnen i tvillingvagnar när det är dags för utflykt. Det kan bara bli tre vagnar, eftersom de bara är tre fröknar. De sex barn som inte får plats i vagnarna får gå. Det brukar inte bli så långt, av förståeliga skäl.

I Lund ser det annorlunda ut. Där hoppar barnen upp i lådcyklar. Åtminstone på en av kommunens förskolor. De har skaffat två Christianiacyklar, som är trehjuliga åk med stor låda fram. Sex mindre barn får plats i lådan och två kan tydligen sova där, enligt en artikel i Sydsvenskan. Även i Malmö finns förskolor som använder Christianiacyklar (bilden ovan är från Västers förskola i Malmö).

Vilken lysande och självklar idé. Men inte ens jag hade kommit på den i rödaste rappet. Tack vare cyklarna kan barnen komma iväg längre från förskolan och se mer av omgivningen, Lund i det här fallet. Dessutom blir cykeln ett naturligt sätt att transportera sig, inbillar jag mig.

Att det inte förekommer i Stockholm beror inte på att vi skulle ha en tyngre vinter här. När reportaget i tidningen gjordes var det gott om snö i Lund, men den skulle inte hindra dem att åka. Möjligen kan infrastrukturen på många håll vara sämre än i Lund, som ju är en cykelstad i betydligt högre grad än Stockholm. Och möjligen kan det vara svårt för förskolor att finansiera cyklar för cirka 16 000 kronor styck (tidigare uppgift om 25 000 var fel). Men kan Malmö och Lund så kanske det skulle vara möjligt även annorstädes.

4 kommentarer

Lägg till din →

Detta är riktigt bra. De har cyklar på förskolan där mit barn går också (Malmö) och det gör att dom kan komma iväg lite på dagarna. Skönt att veta att ens barn har möjlighet att vidga sina vyer och hela tiden behöver vara inne på förskolan eller på gården.

Sen om Lund har en bra cykelinfrastruktur kan diskuteras. Bättre än Stockholm? Troligen. Sveriges cykelstad? Mmmm… Det säger de själva, men beter sig inte så. Många cyklister, javisst, men bra att cykla där? Nja.

Jag har bott i både Lund och Malmö innan jag kom till Stockholm. Jag skulle säga att infrastrukturen är betydligt bättre i båda städer än i Stockholm. Sen har jag själv en Christianiacykel, den kostar inte så mycket som 25 000 utan ca 15 000. Min kostade 16 800 med all extrautrustning hos Westling Cyklar i Nacka.

Lämna ett svar