Skivbromsar går emot cykelns natur

SkivbromsJag har skivbromsar på Bullitt-cykeln. Många andra har skivbromsar på sina cyklar. Det är bra bromsar. De tar bra oavsett väderlek. Det är lätt att bestämma  bromskraften. De smutsar inte när fälgarna som fälgbromsar gör. Och på Bullitten finns inga alternativ. När jag kör med tung last inser jag att skivbromsar är det enda vettiga.

Men de har egentligen inget med cykelns ursprungsidé att göra. Till skillnad från cykelns grundkonstruktion är skivbromsar krångliga och känsliga. I alla fall är det min erfarenhet efter tre veckors bekantskap. Under de senaste tre-fyra längre resorna har – inser jag nu – bromsoket vid bakhjulet legat an mot bromskivan vilket orsakat en hög och föga vacker ton när jag inte trampat. (Att tonen har försvunnit när jag trampade beror rimligen på att ljudet uppkom av att delar av hjulet råkade i svängning och att kedjans belastning dämpade denna. Något sådant. )

En teori var att ena bromskolven kärvade eller hade fryst, vilket tydligen skulle kunna ge effekten att bromsoket la sig mot skivan.

Nå. In med cykeln i hallen för att tina upp den med förhoppningen om att det bara var ett köldrelaterat fel. Men läget var detsamma i morse. Jag justerade oket så att bromsskivan snurrar fritt genom det, men ett skrapljud fanns kvar. Rimligen orsakat av ett lätt anliggande bromsbelägg, vilket förmodligen har att göra med en kärvande bromskolv. För övrigt är det samma sak på frambromsen.

Nästa steg blir att köpa bromsolja, öppna bromsen och smörja kolvarna.

Skivbromsar är krångliga. Men när de funkar är de fantastiska!

2 kommentarer

Lägg till din →

Jag har också problem med mina hydrauliska bromsar. Kolven går inte tillbaks ordentligt. Luftat, rensat och smörjt (ej belägg) men det blir marginellt bättre. Detta sker också oftast vintertid. Shimano Deore bromsar. Om jag förstår det rätt verkar det vara smuts som kommer emellan ok och kolv som försämrar friktionen men förstår inte riktigt hur man fixar det. Köpte ny broms bak , Avid Juicy, och tyckte det fungerade bra förra vintersäsongen men nu krånglar den också. Går det att öppna hela bromsoket?

Jag har aldrig haft skivbromsar förut och kan ingenting om dem. Nu funkar de bra igen. Problemet var att bakbromsen hade hamnat aningen snett så att oket tog i bromsskivan. Efter att justerat det är bromsen tyst. Jag kommer inte att lära mig mer om skivbromsar förrän jag måste, dvs när de börjar krångla igen. Sån är jag 🙂

Lämna ett svar