Alla cyklister är goda inspiratörer

Cyklister

Man får cykla på vilken cykel som helst. Låter det självklart? Visst, det är självklart. Men det finns de som tycker att vardagscyklister ska köra på vanliga cyklar, sådana man sitter upprätt på och som har allt det som den här gruppen anser är nödvändigt; stänkskärmar, helst heltäckande kedjeskydd och pakethållare.

Det finns en välkänd bloggrörelse som driver det här, nämligen Cycle Chic. Den började i Köpenhamn och har sedan spridits till en mängd världsstäder. En del av dem som driver de här bloggarna tycks värdera cyklister som klär sig i vanliga kläder högre än de som klär i speciella kläder för ändamålet. Somliga tycker dessutom att en cyklist utan hjälm är en bättre representant för vardagscyklister än de med hjälm.

Jag förstår mekanismen som driver den här fackindelningen och värderingen. En cyklist som cyklar i vanliga kläder utan hjälm talar om att det är enkelt att cykla. Att allt man behöver är en cykel. Det är självfallet en sanning som är värd att upprepas gång på gång. Men omvänt menar de att en cyklist som kör i speciella kläder och cykelhjälm talar om motsatsen, att det är krångligt att cykla och därmed motverkar budskapet om enkelhet.

Vad jag inte kan förstå är bristen på förståelse för att alla är olika, har olika intressen och olika behov. Även de som transporterar sig med cykel eller de som skulle kunna göra det.

Cycle Chic och Copenhagenize.com (båda drivs av samma person) gör ett bra arbete med att sprida bilden av att cykling är enkelt och till och med ”chict”. Men vi behöver knappast stänga ute människor som väljer att  klä sig specifikt för cyklingen, eller efter vilken utrustning de använder.

Alla som cyklar i vardagen cyklar och kan inspirera andra till att göra det. Så om du kör med hjälm och lycrakläder – känn dig säker på att du är en lika värdefull inspiratör som gångklädescyklister.

9 kommentarer

Lägg till din →

Samtidigt ska man vara medveten, om att cyklingen blir betydligt trevligare med anpassade kläder. Det är ju en sak att cykla en kort sträcka i bästa sommarväder, mot att cykla en halvmil på vintern. Vintercykling kräver helt enkelt en bra jacka, varma vantar, och en mössa om det ska funka.

All form av utomhusaktivitet blir trevligare med rätt kläder. Det är inget nytt. Cyclechic handlar inte om att pina sig själv. Snarare är budskapet att du inte behöver speciella kläder för att cykla. Precis lika lite som du behöver speciella kläder för att gå.
Om man däremot har för avsikt att cykla i högt tempo i flera mil så är det troligt att speciella kläder är på sin plats.

Håller med om ditt budskap, jag föredrar en lycracyklist framför en bilist, men cyclechicrörelsen uppstod som en motvikt till fixeringen vid säkerhet och prylar som råder i media. I princip alla artiklar om cykling handlar om det.

Cyclechic-rörelsen behövs och är bra, som jag konstaterar i artikeln. Just därför tycker jag att det är tråkigt att hållningen gentemot ”cyklistcyklister” inte är särskilt inkluderande.

Problemet är inte vilken sorts cyklister som syns ute på vägarna och gatorna. Problemet är att bilarna får och tar ett alldeles för stort utrymme. Jag tror inte att lycrasnubbarna motverkar utvecklingen mot lösningen på det.

Däremot är jag övertygad om att cyclechic-budskapet är extremt viktigt för att komma framåt.

Det här med specialkläder för cykling tror jag många gånger handlar om status. Det finns en tradition av att transportera sig elegant. Förr handlade det om att spänna välryktade hästar framför en tjusig vagn. Numera handlar det väl främst om fina bilar. På senare år har även cykling blivit status.

Cyklister bör hålla ihop gentemot bilismen. Numera har två läger utkristalliserat sig där de båda grupperna klöser varandra som vilda katter. Lycra- och hjälmcyklisterna får skulden för att skrämma bort presumtiva vardagscyklister och de andra, som kör med vanliga kläder men varken hjälm eller reflexväst får utstå spe och glåpord från hjämlobbyn.
Om vi ska kunna utmana den ökande bilismen bör vi istället gå ihop som grupp och uppmuntra varandras cykelvanor oavsett vad vi klär oss i.

Intressant att läsa att det finns en sådan här klyfta inom cykelvärlden. Ingenting jag tycker man upplever på stan/cykelbanan. Tråkigt och konstigt att hjälm hamnar på ”prylcyklisternas” sida om linjen. Har alltid uppfattat vardagscyklisten som ”vanligt klädd” och hjälmbärande.

Att vardagscyklister har hjälm är ett nytt påfund. För 10 år sedan hade ingen hjälm om man inte hade för avsikt att dundra fram på någon landsväg på racercykel.
Har sagts förr, men tål att sägas igen; om man skall cykla behöver man bara en sak: en cykel.

Lämna ett svar