Brittisk tankesmedja: cykling ökar lyckan

Cykling är en av tre viktiga lyckofaktorer enligt en brittisk tankesmedja. Slutsatsen kan påverka Storbritanniens strävan att öka välmåendet i landet och därmed gynna samhällsutvecklingen.

_______

Att vi som cyklar vet att vi mår bra av det är inte särskilt förvånande. Men jag måste erkänna att jag blev förvånad när jag läste blogginlägget av Mark Easton på BBC News. I det nämner han arbetet som pågår kring en undersökning av människors upplevda välmående, eller lycka. Det är Storbritanniens motsvarigheten till Statistiska Centralbyrån som ska göra den för att ge landets beslutsfattare bättre underlag än de rent ekonomiska.

I samband med det har tankesmedjan NEF (New Economics Foundation) identifierat tre viktiga faktorer för människors eget upplevda välmående. Ett av dem är att använda cykel för transport istället för bil vid arbetspendling. De andra är att människor får tillräckligt med sömn och att de inte blir eller förblir arbetslösa.

Tankesmedjan drar slutsatsen om cykling utifrån ett antal studier som har gjorts kring människors upplevelse av just pendling med bil jämfört med cykel.

Jag är inte övertygad om att det går att dra särskilt stora vetenskapliga växlar av slutsatsen. Men att insikten finns åtminstone i närheten av myndigheter är upplyftande.

Det är för övrigt också det faktum att ett land bestämmer sig för att hitta bättre sätt att mäta samhällets utveckling än att fokusera på  konsumtion och hur mycket prylar invånarna har. Jag har tidigare skrivit om Bhutan som nu försöker exportera just det tankesättet till andra delar av världen.

2 kommentarer

Lägg till din →

Lämna ett svar