Citybanan-stationer nära att bli utan cykelparkeringar

När stationerna längs nya Citybanan står klara kommer resenärerna att kunna ställa ifrån sig sina cyklar i särskilda, låsta garage. Men det var nära att det inte blev några cykelparkeringar över huvud taget.

Hur orimligt det än kan låta fanns inte några sådana med i planen från början. Det berättar Krister Isaksson, cykelplanerare i Stockholm stad, för Cycleville STHLM.

Krister Isaksson
Krister Isaksson, Stockholm stads cykelplanerare

– Vi fick hålla på i år med utredningar för att få igenom kraven från stadens sida. Men nu har vi 40 miljoner för att bygga cykelgarage vid stationerna, berättar han.

Det är dessvärre inget extremt exempel. Snarare ett typiskt exempel.

– Att tänka cykel i samband med nya projekt kommer sällan med automatik, som det gör för bilar. Det finns många gånger ett starkt motstånd mot det. Det har nog att göra med människans ovilja mot förändringar, att det kan uppfattas som att man ifrågasätter deras arbetssätt och förstås också med ekonomi.

Men det sker en förändring mot det bättre. I stadens översiktsplan cykelplan som sammanställs under året har cykeln en betydligt högre status och större betydelse än tidigare, enligt Krister Isaksson.

Läs mer

2 kommentarer

Lägg till din →

Man blir lite trött ibland. Att det ska vara ett sånt motstånd att ändra över sättet att tänka. Speciellt eftersom folket i vårt land verkar gilla det här med att cykla.

Det är nog bara för oss som lobbar för cykling och skriver och debatterar om det att fortsätta jobba. Jag tror i någon slags inre enfald att vi faktiskt gör någon skillnad.

Lämna ett svar