Det enda du behöver lära dig om cykling

Vill du börja cykla mer istället för att ta bilen överallt? Glöm alla tips, genomgångar och redogörelser av olika cykelmodeller, kläder och tillbehör avsedda att leda nybörjare rätt. Köp en cykel. Cykla. Svårare än så är det inte.

Här och där, inte sällan på webben, dyker det upp välvilliga tips som ska hjälpa cykelnoviser till ett bättre, eller i alla fall mer cykelcentrerat liv. Det är ofta folk som har stenkoll på cykelmodeller, vilka lysen som funkar bäst, lås, väskor och hur man beter sig i trafiken som ligger bakom de här tipssidorna.

Problemet med dem är att de ger ett sken av att det är en stor affär att börja cykla. Att man måste sätta sig in i ett nytt område och att man måste ta ställning till närmast hundratals frågor. Som vilken cykel man ska ha, vilket lås, vilka kläder, hur ofta man ska cykla, vilka däck man måste ha. Etcetera.

Forget it! Gör som min brorsa. Han hittade tre gamla upprustade cyklar på en återvinningsbutik. De kostade sådär 800 spänn styck. Han köpte alla tre. Varför? Därför att cyklar lätt blir stulna. Så länge han inte använder alla tre i taget kommer han att kunna bli bestulen två gånger och fortfarande ha en hoj att ta sig fram med.

Jag tror inte att han har tagit ställning till en enda fråga kring cykelval och tillbehörssortiment. Den enda fråga han funderat kring är om han ska börja använda cykel. Det är den enda viktiga frågan. Allt annat löser sig. Och du behöver inte ens köpa tre cyklar. Det räcker med en.

Om du ändå vill göra ett megaprojekt av att börja cykla, kolla på den här sidan: How to start cycling

3 kommentarer

Lägg till din →

3 cyklar? Jag är inne på att ha minst 4. Vinter, Sommar ,ligg och last.. Sen en snygg racer på väggen för att njuta av när jag inte cyklar… blev visst 5 st

Hehe, jagh håller med dig helt och fullt. Men min brorsa är inte intresserad av cyklar, han vill bara ha nåt att ta sig runt på. Själv är jag sugen på en fixie, en racer, eventuellt en cc och en liggcykel utöver min Bullitt och Surly LHT. Och så en Brompton förstås …

Lämna ett svar