Holländsk cykelbana ger elkraft

Solaroad

Cykelbana som solcellspanel? I Holland är det på väg att bli verklighet. Men det verkar riskabelt att cykla på glas när det regnar.

Det låter som ett galet projekt. Men ändå kittlande. I Holland ska man bygga en cykelbana som omvandlar solljus till elektricitet. Istället för asfalt eller betong består ytbeläggningen av glas, och under det finns alltså själva solcellspanelerna.

För det första: varför är det en bra idé att förlägga solcellspaneler just till cykelbanor? Det enda jag kan tänka mig är brist på annat utrymme, och i ett litet land som Holland är väl det en rimlig förklaring.

För det andra: hur är det att cykla på glas? Det låter halt, i synnerhet om det regnar eller snöar på det. Jag antar att de har tänkt på det.

Nå, det låter som sagt som en galen idé i mina öron. Fast om det fungerar har vi fått ytterligare ett argument för utbyggnad av cykelinfrastrukturen.

Projektet kallas Solaroad och cykelbanan ska anläggas i  Krommenie strax utanför Amsterdam.

Green Blorge skrev om det.

2 kommentarer

Lägg till din →

MIljölösning?tänk om vägarna skulle ersättas av glas i framtiden och uppfinner ett sätt så bilar skan ta kraften solen utgör i solplatterna. genialt hoppas det kommer fungera!

Lämna ett svar