Det var en gång … en massa cyklar

Bild från boken Älskade cykel

Jag blickar helst framåt, som det heter. Jag vill se en stad där cykeln prioriteras, där det är självklart att cykla. Inte på grund av cykelintresse, utan för att det är det enklaste och mest attraktiva sättet att förflytta sig i stan. Allt fler upptäcker att det är så. Men ännu står bilen i centrum. Eller snarare, ännu är bilen den kanvas på vilken stadsbilden målas.

Därför kan det vara svårt att över huvud taget tänka sig en stad där cykeln regerar. Skulle det verkligen vara möjligt? Jag tror det. Är övertygad om det. Här kan historien tjäna som inspiration. För en gång i tiden, för inte så väldigt länge sen, var det så.

Jag tar mig friheten att publicera en bild ur den förnämliga boken Älskade cykel av Gert Ekström och Ola Husberg. Bilden föreställer Kornhamnstorg år 1950, sett från Slussen-hållet. Och det rör sig inte om någon demonstration eller någon ”bilfri dag”. Det är stockholmare som tar sig fram, bara. (I kuren till höger, med en högtalare på taket, står en polis och övervakar.)

 

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar