Grattis du Täby-bilist – den mest uthålliga av bilpendlare

Det är viktigt att använda bilen. Oavsett vad. Den visar vem jag är, den antyder min position i samhället. Och den skyddar mig från väder, vind och hotfull natur. Bilen ger mig frihet, komfort och frid. Och så måste jag ju ha den för att klara av mitt liv rent praktiskt.Är det så ärkebilister resonerar? Så att de står ut med köande på morgonen och köande på kvällen. Tidningen Mitt i Täby skriver om en rapport som Tomtom, leverantör av navigationshjälpmedel, har gjort. Den visar att resan Täby-Stockholm tar mer än dubbelt så lång tid på morgonen som mitt på dagen eller efter kvällsrusningen. En slutsats av undersökningen är att rusningen mellan Täby och Stockholm är den absolut långsammaste i Storstockholm.

Jag har själv gjort misstaget under senvintern att ta bilen till stan vid två tillfällen. Misstaget var dels själva fordonsvalet, dels bedömningen av hur lång tid det skulle ta. Jag parkerade bilen i stan en timme och tjugo minuter efter start i Täby kyrkby. Det ger en medelhastighet strax under 20 km/h. Detta upprepades två gånger, även om resa nummer två gick tio minuter snabbare. (Kan någon gissa ungefär vad en behaglig snitthastighet på cykel över samma sträcka är?)

Det antar jag illustrerar vardagen för de bilpendlande Täby-borna, som enligt undersökningen förlorar mest tid vid rusning jämfört med annan tid. Ingen annan pendlare i Storstockholm behöver stå ut med lika sega köer lika länge. De måste med andra ord vara de uthålligaste, envisaste och mest framstående av bilpendlare.

Jag tänker: med den envisheten och uthålligheten skulle de komma långt på cykel.

 

1 kommentar

Lägg till din →

Lämna ett svar